Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler >
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Artikler


Hvordan sikre barn fra 9 til 25 kg på best mulig måte i bilen?
Rad-og-tips
Skrevet av "Helene Harefrøken"   
tirsdag 05. februar 2008
Active Image9 mai. 2006 kom det nye regler når det gjelder sikring av barn i bil. Barn helt opp til 135 cm (150 cm) og 36 kilo skal sikres med godkjent sikringsutstyr. Når barnet kan sitte selv eller vokser ut av babysetet sitt er det på tide å bytte det ut. I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke vektklasser og stoltyper som anbefales.
Les mer...
 

Tøybleier
Rad-og-tips
Skrevet av Tina Høgevold   
torsdag 31. januar 2008

Tøybleier er absolutt på vei tilbake, og de har en helt annen innpakning enn for 30 år siden! Andelen tøybleiebrukere har økt kraftig i USA og England de siste årene, og nå ser også mange norske forbrukere gevinstene ved å velge tøybleier. Så hvorfor skal man velge tøybleier framfor engangs?
Tina Høgevold har selv fire barn, og driver tøybleiebutikken Bleieboden. Hun har god personlig erfaring med bruk av tøybleier, og gir rådgivning og veiledning om tøybleiebruk til barnehager og helsestasjoner rundt omkring i landet. 

Les mer...
 

Vaksinasjon mot pneumokokker
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
lørdag 26. januar 2008

Vaksinasjon mot pneumokokker
Pneumokokk konjugatvaksine er en vaksine mot infeksjoner forårsaket av pneumokokkbakterier. Pneumokokker kan forårsake alvorlig sykdom hos små barn som hjernehinnebetennelse, lungebetennelse og blodforgiftning.
I Norge får vel 80 barn under to år alvorlig pneumokokksykdom hvert år. Vaksinasjon vil redusere antallet med ca 70%.
De fleste barna som rammes av alvorlig pneumokokksykdom, er tidligere friske og har ingen kjente disponerende faktorer.

Les mer...
 

MMR-vaksinasjon - spørsmål og svar
Vaksine
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
onsdag 23. januar 2008

MMR-vaksinasjon - spørsmål og svar
Hva inneholder vaksinen og hvor lenge har den vært i bruk?
Hvilke bivirkninger og andre hendelser ser en etter vaksinasjon med MMR?
Kan personer med egg-allergi få MMR-vaksine?
Er det noen sammenheng mellom MMR-vaksine, inflammatorisk tarmsykdom og autisme?
Hva med å dele opp vaksinen, og hvilket ansvar har helsestasjonene?
Her finner du Folkehelseinstituttets svar på mange vanlige spørsmål om MMR-vaksine.


Les mer...
 

Vaksinasjon mot meslinger, kusma og røde hunder (rubella)
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
tirsdag 22. januar 2008
Vaksinasjon mot meslinger, kusma og røde hunder (rubella)Meslinger er den mest alvorlige av barnesykdommene. Infeksjonsforsvaret påvirkes, og risikoen for ettersykdommer som ørebetennelse og lungebetennelse er stor (ca. 15 - 20%). Den viktigste grunnen til å vaksinere er imidlertid de alvorligste komplikasjonene: Dødsfall og varig hjerneskade.
Vaksinering mot kusma tilbys for å beskytte mot komplikasjoner, først og fremst nedsatt hørsel (sjelden) og testikkelbetennelse (hos 25% av gutter ved sykdom etter puberteten). Testikkelbetennelse kan føre til varig nedsatt fertilitet, og i sjeldne tilfeller til sterilitet.
Røde hunder en meget alvorlig sykdom for gravide pga. de alvorlige følgene den kan få for fosteret. Infeksjon i første trimester fører til fosterskade i 80–90% av tilfellene (blant annet hjerneskade, hjertefeil, døvhet og medfødt grå stær).
Les mer...
 

Vaksinasjon mot Haemophilus influenzae type B (Hib)
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
søndag 20. januar 2008
Vaksinasjon mot Haemophilus influenzae type B (Hib)
Bakterien Haemophilus influenzae type B (Hib) var den hyppigste årsaken til meningitt og andre invasive infeksjoner (infeksjoner som sprer seg fra det opprinnelige stedet til andre deler av kroppen) hos småbarn her i landet før vaksinen ble innført i vaksinasjonsprogrammet november 1992. Tre til åtte prosent av pasientene døde, og en betydelig andel fikk varige mén som hørselstap, mental retardasjon eller lettere grader av nevrologisk skade.
Vaksinene gir god beskyttelse (90 - 95%) etter gjennomført basisvaksinasjon.
Les mer...
 

Vaksinasjon mot kikhoste
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
lørdag 19. januar 2008
Kikhostevaksinasjon
Kikhoste skyldes bakterien Bordetella Pertussis. Den angriper i hovedsak luftrøret og bronkiene.
Før vaksinen ble innført i Norge ble ca. 90 % av alle barn smittet av kikhoste i barneårene, og i 1949 ble det rapportert 80 dødsfall hos små barn pga. denne sykdommen. I Norge ble vaksinen innført i 1952, og med vaksinen ble antall tilfeller sterkt redusert.
Vaksinen som brukes nå gir over 80% beskyttelse mot klassisk kikhoste. Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner.
Les mer...
 

Vaksinasjon mot poliomyelitt
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
fredag 18. januar 2008
Vaksinasjon mot poliomyelitt
Poliomyelitt forårsakes av poliovirus av type 1, 2 eller 3. Sykdommen begynner med akutt infeksjon av magetarmkanalen. Infeksjonen forløper oftest uten eller med lette symptomer som feber, katarralia, muskelsmerter eller kvalme og oppkast. Men hos noen få (ca. 1 av 1000 i småbarnsalder, 1 av 100 i voksen alder) opptrer en mer alvorlig sykdom med hjernehinnebetennelse og/eller lammelser.
Etter 2 doser vaksine oppnår over 90% immunitet av minst ett års varighet mot alle tre virustyper. Etter 3 vaksinedoser satt med korrekte intervall varer beskyttelsen i minst 10 år.
Les mer...
 

Babyens første bad
Rad-og-tips
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 16. januar 2008

Den nyfødte babyen din er så liten og hjelpeløs at det å bade henne kan virke litt skremmende. Til tross for frykten oppdager du sansynligvis raskt at badetiden kan være en morsom og koselig tid, for både deg og babyen din.
Det er mange steder man kan bade små babyer. I tillegg til badebøtter og -baljer du kan plassere i badekaret eller på benken, kan du ta med babyen i badekaret sammen med deg, bruke vasken, eller til og med bruke en vaskebøtte (obs! den må ikke ha vært brukt til annen vask tidligere, da rester av kjemikalier kan sitte igjen).
Se videoklipp her! Sample Image

Les mer...
 

Nybegynnerguide i svøping av babyer
Rad-og-tips
Skrevet av Tina Allen   
onsdag 16. januar 2008
Les og se hvordan du kan svøpe babyen din.Svøping er en gammel tradisjonell måte å pakke babyen trygt inn i teppet. Dette kan hjelpe babyen til å føle seg trygg mens hun begynner å tilpasse seg til alle de nye opplevelsene rundt henne, og spesielt de nye omgivelsene hennes.
Svøping kan hjelpe til hvis babyen har problemer med å sove, og våkner lett, det kan også være verdt et forsøk hvis babyen er urolig eller ukomfortabel uten noen åpenbar årsak. Noen ganger liker ikke babyer å kjenne armene og føttene bevege seg fritt, og vil like følelsen av å ligge tett innpakket i babyteppet sitt.
Her finner du en skritt for skritt guide og bilder av hvordan du svøper babyen din.
Les mer...
 

Vaksinasjon mot stivkrampe/tetanus
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
søndag 13. januar 2008
Stivkrampevaksinasjon
Stivkrampe (tetanus) skyldes toksin fra tetanusbakterien, Clostridium tetani. Bakteriesporer kommer inn i kroppen gjennom forurenset sår, formerer seg under anaerobe forhold i skadet vev, og utvikler et av de sterkeste giftstoffene vi kjenner.
Selv med optimal sykehusbehandling er dødeligheten høy.
Etter basisvaksinasjon med 3 doser gitt med riktige intervall er tilnærmet 100% av de vaksinerte beskyttet mot tetanus i 10 års tid. To vaksinedoser med minst 4 ukers intervall gir beskyttelse i minst ett år.
Les mer...
 

Vaksinasjon mot difteri
Vaksine
Skrevet av Martha Klem   
lørdag 12. januar 2008
Difterivaksinasjon
Difteri (ekte krupp) skyldes et toksin fra bakterien Corynebacterium Diphtheriae. Bakerien sprer seg ved kontakt- eller dråpesmitte. Inngangsporten er vanligvis luftveiene, men av og til huden. Ikubasjonstiden er 2-5 dager.
Difteri betraktes som en alvorlig infeksjon og har fremdeles høy dødelighet, også i de vesteuropeiske landene.
Etter basisvaksinasjon med 3 doser gitt med riktige intervall er tilnærmet 100% av de vaksinerte beskyttet i minst 10 år. To vaksinedoser med minst 4 ukers intervall gir beskyttelse i minst ett år.
Les mer...
 

En guide til å kjøpe sko til babyer og småbarn
Rad-og-tips
Skrevet av Lucy Bartlett   
mandag 07. januar 2008
Husk at jo mer barnet ditt går med bare føtter, jo bedre.Så fort babyen din har tatt sine første skritt er det på tide å kjøpe det første skikkelige skoparet. Men husk at jo mer barnet ditt går med bare føtter, jo bedre. Å gå med føttene bare hjelper barnet ditt til å finne ut av hvordan føttene fungerer, og hjelper føttene med å utvikle seg normalt.
Å velge de rette skoene til babyer og småbarn kan være vanskelig. Forhåpentligvis vil denne guiden gjøre deg litt mer selvsikker når du skal foreta ditt første kjøp av sko til den lille.
Les mer...
 

Babymassasje - En skritt for skritt guide
Rad-og-tips
Skrevet av Tina Allen   
torsdag 27. desember 2007

Babymassasje gir ikke bare livsvarige fordeler for babyen din, men også for deg.Babyer og barn som blir massert får bedre resultater på intelligenstester, og er sunnere og friskere på mange måter, enn andre barn. Babymassasje gir ikke bare livsvarige fordeler for babyen din, men også for deg.
Tina Allen er babymassasjeinstruktør, og deler sine erfaringer fra mer enn 10 års arbeid med barn og familier.
Her kommer hun med en skritt for skritt guide for deg som vil komme igang med babymassasje.

Les mer...
 

På ferie med matallergi?
Kosthold
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 14. november 2007
Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers.Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers. Nå har det kommet et nytt gratis hjelpemiddel for allergikere som skal til utlandet.
Det tyske forbrukerkontoret i nettverket European Consumer Centre Network (ECC Net) har laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe allergikere på reise. Ordboken finnes på 25 språk, og inneholder oversettelser av 130 allergiutløsende matvarer. Den inneholder også hjelp for å lage et personlig allergikort som kan ligge i lommeboken under reisen.
Les mer...
 

Å introdusere annen drikke enn melk
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
onsdag 24. oktober 2007
Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp.
Barn trenger forholdsvis mer væske enn voksne. De bør derfor ofte få noe å drikke. Vær nøye med hva slags drikke du gir barnet. Husk at tørste barn trenger væske, ikke ekstra næring. Vann er derfor det beste alternativet ved tørste.
Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp.
Les mer...
 

Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
tirsdag 23. oktober 2007
Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager
La barnet få tilbud om minst fire hovedmåltider i løpet av dagen. Det er bra om tre av måltidene har brød, grøt eller kornblandinger som basis. Hvis barnet er sultent mellom måltidene, kan du gjerne gi frukt og grønnsaker. Dette gir nyttige næringsstoffer samtidig som appetitten ikke blir ødelagt før neste måltid.
Les mer...
 

9-12 måneder - Spise selv!
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
mandag 22. oktober 2007
9-12 måneder - Spise selv!Det anbefales at barnet ammes hele det første leveåret og gjerne lenger. Hvis barnet ikke ammes eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, anbefales det å gi industrifremstilt morsmelkerstatning frem til barnet er 12 måneder gammelt. Det er viktig at tilstrekkelig jernrik tilleggskost gis ved siden av morsmelk eller morsmelkerstatning.
Les mer...
 

6-9 måneder - På vei mot mer regelmessige måltider
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
søndag 21. oktober 2007
6-9 måneder - På vei mot mer regelmessige måltiderNår barnet er seks måneder gammelt, kan det begynne med små smaksprøver av de fleste typer matvarer, men start med en matvaretype av gangen. For barn fra særlig allergibelastede familier kan det være best å vente med noen få matvarer.
Barnets første mat- og spisevaner er med på å legge grunnlaget for matgleden senere i livet. Gode matvaner er en viktig forutsetning for god helse.
Les mer...
 

Å introdusere fast føde
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
lørdag 20. oktober 2007

Å introdusere fast fødeNår spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.
Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Tegn på at barnet kan trenge tilleggskost før seks måneder er utilstrekkelig vektøkning, at barnet virker sultent selv etter hyppige brystmåltider og at barnet viser tydelig interesse for annen mat.

Les mer...
 

De viktigste kostrådene det første leveåret
Kosthold
Skrevet av Helsedirektoratet   
torsdag 18. oktober 2007
Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.
Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det. Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder.
Les mer...
 
<< Start < Forrige 1 2 3 Neste > Slutt >>

Resultat 22 - 42 av 58
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader