Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Nyheter > arrow Babyer viser sosial intelligens
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Babyer viser sosial intelligens Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
torsdag 22. november 2007

 Babyer viser sosial intelligens
 Klikk på bildet  for å se videoklippet fra BBC
6 måneder gamle babyer kan som regel bare såvidt sitte, og ikke snakke. Nå viser forskning at de allerede ved denne alderen kan vurdere andres intensjoner overfor de, og avgjøre hvem som sansynligvis er en venn eller fiende.

Kiley Hamlin og kolleger ved Yale University gjennomførte et eksperiment for å finne ut om babyer mellom 6 og 10 måneder er i stand til å evaluere andres oppførsel. De brukte treleker med forskjellig form og farge, som var spesielt designet for å appellere til babyer.

Mens de satt på foreldrenes fang, fikk babyene se en rød, sirkelformet figur som prøvde å klatre opp en bakke.  Den ble enten dyttet nedover bakken av en motarbeidende blå firkant, eller dyttet oppover bakken av en hjelpsom gul trekant.Figurene hadde øyne for at de skulle se menneskelignende ut.

Etter å ha sett "dukketeateret" flere ganger fikk hver baby både den hjelpsomme trekanten og den motarbeidende firkanten på bordet, og ble bedt om å velge en.
Alle de 12 6-måneder gamle babyene valgte den hjelpsomme trekanten. 14 av 16 10-måneder gamle babyer gjorde det samme.

Babyene ble også testet med "nøytrale" figurer. Resultatet her var at de valgte de nøytrale fremfor den motarbeidende, og den hjelpsomme fremfor de nøytrale.
Det var ingen forskjell på gutter og jenter i studien, men når forskerne tok vekk figurenes øyne, som skulle gjøre at de så mer levende ut, viste ikke lenger babyene de samme evnene til å evaluere figurene.

Det ble gjort ytterligere testing for å utelukke andre forklaringer på resultatene.

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader