Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Kosthold arrow Å introdusere fast føde
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Å introdusere fast føde Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
lørdag 20. oktober 2007
Å introdusere fast føde

Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.

Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder.

Tegn på at barnet kan trenge tilleggskost før seks måneder er utilstrekkelig vektøkning, at barnet virker sultent selv etter hyppige brystmåltider og at barnet viser tydelig interesse for annen mat. Ammeproblemer er en annen grunn til at det kan være nødvendig å begynne med tilleggskost før seks måneders alder. Det anbefales at brysternærte barn som har behov for tilleggsnæring, får fast føde fremfor morsmelkerstatning fra fire måneders alder.

Introduksjonen av fast føde bør fortrinnsvis skje mens barnet fortsatt ammes. Nye matvarer bør introduseres en og en. Til å begynne med gis små smaksporsjoner.

 

Hva?

Det er ingen bestemt regel for hvilken mat du skal begynne med å gi barnet ditt. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, moset potet eller moste grønnsaker som kan blandes med morsmelk ev. morsmelkerstatning. Om det blir grøt, potet- eller grønnsakmos er opp til deg, men introdusér bare en matvare av gangen. Nye enzymsystemer i barnets kropp skal settes i gang for å fordøye den faste føden.

Melk er fortsatt den viktigste matvaren for barnet, enten du ammer eller gir morsmelkerstatning.

 

Hvor mye og når?

I starten er hensikten med fast føde å venne barnet til ny smak, ny konsistens, å spise av skje og å venne kroppen til å fordøye annet enn melk.
Fast føde
Enten du velger grøt eller grønnsaker er det ikke snakk om å begynne med et helt måltid, en teskje er nok i startfasen. For å opprettholde melkeproduksjonen kan du gi den faste føden etter at barnet har fått morsmelk. Å gi selv så lite mat som en teskje, kan ta tid. Når barnet har fått en teskje av den nye maten, øk til to-tre teskjeer de neste dagene, deretter til noen flere teskjeer i samme måltid. Så sakte går det.

Ikke fortvil om maten ser ut til å komme ut igjen med en gang. Tungen til barnet er innstilt på å melke brystet, og de fleste barn trenger tid til å få øvet opp spiseferdighetene slik at tungen fører den faste føden bakover mot svelget. Prøv å føre mat inn i munnen igjen. Dersom barnet er uvillig til å spise fast føde, er det best å vente noen dager før du prøver deg igjen. Tving aldri mat i barnet.

Følg med på hvordan barnet reagerer når du gir det mat det aldri har fått før. De første smaksprøvene med fast føde bør legges til en tid på dagen når barnet er våkent, slik at du kan følge med på det etter måltidet. Vent gjerne med å gi fast føde om morgenen, ofte er barnet svært sultent og vil ikke finne seg i ny mat akkurat da.

Har du begynt med grøt til formiddagsmåltidet, kan du etter ca. en til to uker forsøke grønnsakmos til middagsmåltidet. Når to måltider om dagen har blitt en vane, kan mengdene økes ytterligere i hvert måltid.

Er barnet ditt svært sultent, vil det gjerne foretrekke å få morsmelk og kjent mat først i måltidet. Når den verste sulten er stillet, kan du prøve med litt ny mat. Hvis barnet ikke godtar den nye maten med en gang, kan du prøve deg med en teskje kjent mat og en teskje ukjent mat osv., eller du kan blande litt ukjent mat i den kjente og øke mengden etter hvert.

Morsmelk gis først i måltidet for å opprettholde melkeproduksjonen frem til det tidspunkt du ønsker å trappe ned på ammingen.

 

Milepæler

Skjemaet under gir en orientering om når barn vanligvis kan begynne med forskjellige matvarer.

Alder Konsistens Matvarer
0 måneder Flytende mat Morsmelk, ev. morsmelkerstatning.
1 måned Flytende mat Tran, ev. annet vitamin D-tilskudd.
6 måneder Fint moset mat Poteter, grønnsaker, grøt med morsmelk/morsmelkerstatning.
6 til 9 måneder Økende grovhet på maten Finmoset kjøtt/fisk, frukt, bær, og brød i små biter.
9 til 12 måneder Grovt moset/ finkuttet mat Mat som krever litt tygging. Grovt brød i noe større biter. Fra 10 måneders alder kan noe kumelk brukes i matlaging og noe yoghurt/ syrnet melk brukes.
Fra 12 måneder Vanlig oppdelt mat Samme mat som familien, men uten for mye salt. Kumelk, magre typer anbefales.

 

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord "barn og ernæring" fra andre nyhetskilder:
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader