Gе til forsiden
For deg som har smе barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Rеd & Tips arrow Fertility Awareness Method (FAM) som prevensjon
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Rеd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Sшk
Kontakt oss
Nytt fra Mшteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Fertility Awareness Method (FAM) som prevensjon Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
lшrdag 29. september 2007

Fertility Awareness Method (FAM) kan brukes både for å oppnå graviditet, og som en 100% naturlig prevensjonsmetode. Korrekt gjennomført vil metoden være 98% sikker.
I FAM sjekker man 3 fertilitetsindikatorer: den basale kroppstemperaturen (BBT), livmorsekretet og livmortappen.
På denne måten kan du lære deg å kjenne igjen signalene kroppen gir deg gjennom syklusen, og avtå fra sex, eller benytte andre prevensjonsmidler, i den fruktbare perioden (ca 5 dager før, og 3 dager etter eggløsningen).

 

Basal kroppstemperatur
(BBT – fra engelsk «Basal Body Temperature»)

BBTKroppstemperaturen varierer naturlig gjennom syklusen. Ved å følge med på endringene kan man se når eggløsningen har vært.
Etter eggløsningen stiger temperaturen noe, og holder seg høyere frem til mensen kommer. Noen ser også en liten senkning av temperaturen rett før egget slippes.
Når temperaturen har holdt seg høy 3 dager på rad, kan man konkludere med at man har hatt eggløsning. Den fertile perioden er da over, og den sikre, infertile perioden har startet.

Det er viktig å ta temperaturen til omtrent samme tid hver dag, da det er normalt med små variasjoner gjennom dagen. Temperaturen påvirkes av bevegelse, så det er viktig å måle temperaturen før man står opp, og etter minst 3 timers sammenhengende søvn.

Mer om måling av BBT på SnartGravid.com


Livmorsekret

LivmorsekretLivmorsekretet forandrer seg også naturlig gjennom syklusen. Rett etter mensen er det relativt tørt, før det blir gradivis våtere fram mot eggløsningen. Det mest fertile livmorsekretet, som kommer rundt eggløsningen, kan minne om rå eggehvite. Det er gjerne gjennomsiktig og kan strekkes i en lang tråd (2-20 cm) uten å ryke. I denne perioden er det stor sjanse for å bli gravid dersom du har ubeskyttet sex, for eksempel ved bruk av Viagra kjøpt online . Etter eggløsningen vil livmorsekretet gå tilbake til å bli tørt, og noen ganger nesten forsvinne.

Du kan sjekke livmorsekretet ved å tørke deg med litt papir, eller ved å stikke en ren(!) finger litt inn i skjeden.

Mer om livmorsekretet gjennom syklusen på SnartGravid.com


Livmortappen

LivmortappenDen siste fertilitetsindikatoren er livmortappens stilling og konsistens.
Livmortappen forandrer seg i tiden rundt eggløsningen. Den trekker seg oppover, blir litt mykere og åpner seg for å slippe sædcellene igjennom. Etter eggløsningen vil den gå tilbake til å ligge lavere ned i skjeden, bli fastere og lukke seg.

Den enkleste metoden for å sjekke livmortappen er sittende på huk. Da kommer den lengst mulig ned i skjeden, og du kan føre inn en ren(!) finger.

Prøv å sjekke til samme tid, og i samme stilling, hver dag.

Mer om livmortappens stilling og konsistens på SnartGravid.com
Dette kan kanskje høres ut som mye jobb, men det tar ikke mer enn et par minutter hver dag. Mange er skeptiske til å tilføre kroppen kunstige hormoener gjennom p-piller o.l., og dette er et 100% naturlig alternativ.
Det er viktig å notere reaultatene hver dag, sånn at man kan se på det totale bildet av signaler kroppen gir deg. Vi har laget et skjema som du kan laste ned og skrive ut. Skjemaet er laget i Excel. http://www.snartgravid.com/FAMskjema.xls
Du kan også laste det ned som zip-fil http://www.snartgravid.com/FAMskjema.zip
Det kan være lurt å bruke en skyklus eller to på å bli kjent med metoden før man stoler på den som pervensjonsmetode.

FAM er ikke den ideelle prevensjonsmetoden for de som absolutt ikke vil ha flere barn, da man må være veldig konsekvent for å oppnå like høy sikkerhet som ved andre prevensjonsmetoder. Metoden gir heller ingen beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer.

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader