Det nærmer seg barnehagestart med stormskritt, og mange foreldre er usikre på de første dagene i barnehagen. Vi gir deg gode råd mot en trygg og god tilvenning for barnet - og foreldre. - Husk at alle barn er ulike, og de reagerer dermed ulikt, forteller Rose Stien, pedagogisk leder og barnehagestyrer. Hun betrygger nye foreldre i barnehagen med at det er helt normalt å reagere. -Tenk at barnet kanskje kun har vært med mamma sitt første leveår, og kjenner ikke så mye til noe annet. Selv om foreldre kan ha vært flinke å la barnet omgås sosialt sammen med andre barn, som for eksempel ved å være i åpen barnehage, trenger ikke det nødvendigvis å bety at barnet vil være trygg på barnehagen det nå skal begynne i.
Forbered barnet- Som styrer i barnehage må man rettlede foreldre litt i starten, for det er som oftest verst for dem, smiler Rose og forklarer at foreldre som "lusker" rundt hjørnet og nærmest er klar til å løpe inn med en gang barnet gråter, som oftest sliter lengst med tilvenningen. Det gjelder også for barnet. Det blir rett og slett verre for dem, nettopp fordi det blir vant til å plutselig se mamma der, eller at mamma alltid kommer inn igjen for å gi trøst. - Det viktigste du kan gjøre som forelder til et barn som nå skal begynne i barnehage, er å forberede barnet. Det er også litt avhengig av alder på barnet, for er det rundt 1-års alderen så forstår det gjerne ikke så mye og det er lurest å fatte seg i korthet og ikke forklare så nøye, men uansett alder - forbered barnet! Da oppnår både foreldre og barnet en god trygghetsfølelse. Gode tips til en god start:- Som sagt, forbered barnet. Prat om barnehagen, hva barnet kan vente seg der og besøk gjerne barnehagen sammen noen uker eller dager før tilvenningen starter.
- Følg tilvenningsrutinene til barnehagepersonalet. Det er normalt at 3 dager er satt opp, med lengre oppholdstid for hver dag. Stol på at personalet tar vare på barnet ditt.
- Avtal at personalet skal ringe deg for å fortelle hvordan barnet har det etter at du forlot det, da blir du tryggere hvis du vet at de ringer deg.
- Har du anledning og lyst, og føler at det er nødvendig - avtal en ekstra tilvenningsdag.
- Avtal alltid tidspunkt med personalet for levering og henting hver dag i tilvenningsperioden.
- Prøv å være sterk for barnets skyld. Viser du usikkerhet, smitter dette veldig fort over på barnet.
- Det er normalt å være litt sårbar som forelder, men prøv så godt du kan å følge rutinene - når personalet mener du kan ta deg en tur ut for å så komme tilbake etter en stund, så gjør det! Selv om det er tøft.
- Ikke stå bak hjørnet for å følge med på barnet og personalet. Får barnet øye på deg gjør det ting vanskeligere neste gang du skal gå fra det.
- Si alltid hadet til barnet når du skal gå, enten om det kun er for ti minutter eller tre timer. Mange foreldre tror at viss barnet ikke merker at du går, vil det ikke bli lei seg - men det er feil. Når det oppdager at du er borte, blir det både lei seg og utrygg.
- Ha en lett og lys tone når du prater. Da overfører du glede og positivitet over til barnet.
- Husk at det er helt normalt å reagere med gråting og skrik. Som forelder blir man selv lei seg og vil bare trøste barnet, og det er selvfølgelig lov - men blir det til en vane, blir det veldig vanskelig etterhvert å levere barnet i barnehagen.
- Føler du deg usikker, ring! Når som helst. Å få bekreftet at barnet har det helt fint kan lette resten av arbeidsdagen din.
- Ikke ha for lange dager de første ukene i barnehagen. Så sant du har mulighet - hent barnet så tidlig som mulig og la tilværelsen gå seg gradvis til.
- Ha gode rutiner for tidspunkt å levere barnet på. Det blir oppfordret å komme senest det-og-det klokkeslettet, for eksempel til halv ti, da det er vanlig å starte dagens aktiviteter på dette tidspunktet. Kommer dere sent og midt inn i en aktivitet eller tur-forberedelse for ofte, kan det være vanskelig for barnet å føle seg som en del av gruppen. Mange blir her litt utenfor, som igjen kan skape usikkerhet og gi en vanskeligere start i barnehagen.
|
Om forfatteren: Cathrine Jensen jobber til daglig som frilandsjournalist, hvor hun leverer artikler og reportasjer til blant andre Baby Media, Foreldre & Barn og Klikk.no, innen både kosthold- og ernæring, mors helse og interiør for små. Hun er selv mamma til en jente på 21 mnd, og har det siste året kombinert frilanslivet sammen med det å være hjemmeværende mamma. På Frilansinfo kan dere lese mer om hvordan det har vært. |