Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Kosthold
lørdag 13. oktober 2007
Kosthold
Kostholdsråd for spedbarn
Skrevet av Martha Klem   
torsdag 13. september 2007
Kostholdsråd for spedbarnI løpet av det første leveåret legges grunnlaget for barnets matglede, matlyst og gode spisevaner. Sosial- og helsedirektoratet har laget et omfattende informasjonshefte til nybakte foreldre som besvarer mange spørsmål om amming og mat til spedbarn. Her presenteres et utdrag av heftet ”Mat for spedbarn”.
Det er mange måter å bygge opp et sunt kosthold til spedbarn på. Kostrådene i ”Mat for spedbarn” er basert på et vanlig norsk kosthold. Hvis familien har et annet kosthold enn dette, kan du rådføre deg med helsepersonell.
Les mer...
 
Morsmelk i mikrobølgeovn
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 12. september 2007
Morsmelk i mikrobølgeovn Det har blitt stilt spørsmål om morsmelk og barnemat kan varmes i mikrobølgeovn - og det har blitt gitt ulike råd.
Ved enhver varmebehandling av morsmelk kan immunegenskapene bli redusert på grunn av den høye temperaturen stoffene utsettes for. Dersom melken, som en følge av tilberedningen i mikrobølgeovn, blir svært ujevnt oppvarmet vil det, teoretisk sett, kunne skje en reduksjon av antistoffer i de delene av væsken som oppnår høyest temperatur. En dansk undersøkelse viser imidlertid at endringer i innholdet av antistoffer ikke er avhengig av oppvarmingsmetode (mikrobølgeovn eller vannbad), kun av temperaturen.
Les mer...
 
Kostholdsråd for kvinner i fruktbar alder og barn
Skrevet av Martha Klem   
tirsdag 11. september 2007
Kostholdsråd for kvinner i fruktbar alder og barnFisk og skalldyr er viktige kilder til mange næringsstoffer. Alle bør spise sjømat, både som pålegg og til middag. På grunn av miljøforurensing kan imidlertid visse typer sjømat inneholde miljøgifter.
Fostre og spedbarn er mest utsatt for negative helseeffekter. Gravide bør derfor ha fått i seg minst mulig miljøgifter før og under graviditeten.
Kvinner i fruktbar alder og barn bør derfor følge kostholdsrådene i denne artikkelen.
Les mer...
 
Kast rester av morsmelkerstatning
Skrevet av Martha Klem   
tirsdag 11. september 2007
Kast rester av morsmelkerstatningNyfødte og små barn er spesielt utsatt for matbårne sykdommer. EUs organ for mattrygghet (EFSA) har derfor utarbeidet retningslinjer for tilberedning av morsmelkerstatninger.
Bakgrunnen for at EFSAs ”Scientific Panel of Biological Hazards” (BIOHAZ) kommer med retningslinjene, er at studier viser at forurensede morsmelkerstatninger har ført til tilfeller av infeksjoner hos barn.
Les mer...
 
Uheldige stoffer i morsmelk
Skrevet av Martha Klem   
mandag 10. september 2007
Uheldige stoffer i morsmelkBåde nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i morsmelk.
Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du ammer. Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull. Mattilsynet advarer ammende mot å ta CLA-preparater. Ta kontakt med helsepersonell hvis du vil ha mer detaljerte råd.
Les mer...
 
Kostholdsråd for ammende
Skrevet av Martha Klem   
mandag 10. september 2007
Kostholdsråd for ammendeMorsmelkens næringsinnhold varierer egentlig lite med morens kosthold. For din egen helses skyld bør du likevel spise sunt og variert. Enkelte matvarer bør ikke spises av ammende kvinner, fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.
Avsender for denne informasjonen er Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet.
Les mer...
 
Kostholdsråd om rosiner til små barn
Skrevet av Martha Klem   
mandag 10. september 2007
Barn bør spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag.Barn bør spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag. Rosiner kan ha et høyt innhold av soppgiften ochratoksin A (OTA), som ikke gir noen akutt forgiftning, men som har uheldige langtidsvirkninger.
Små barn (under 3 år) bør ikke spise mer enn ca. 50 gram rosiner i uken, mens større barn kan spise mer avhengig av kroppsvekten. Da det er snakk om langtidseffekter så betyr det ikke noe at et barn spiser mange rosiner en dag og ingen neste dag. Det er det totale inntaket over en lengre periode som skal begrenses.
Les mer...
 
- Gi barna fast føde fra 6 måneder
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 25. juli 2007
Fast fødeÅ gi barna puré er unaturlig og unødvendig, mener Gill Rapley, ekspert hos Unicef. Dette kan føre til helseproblemer senere i livet, sier hun. - Barna skal kun få morsmelk eller erstatning de seks første månedene, for deretter å gradvis tilvennes fast føde. Dette kan hindre at barna blir kresne siden.
Les mer...
 
Videonyheter om Kvinnehelse
Sportsutstyr for damer
Damesko - Adidas - Nike - Puma - Reebook m.m.
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader