Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside
mandag 29. oktober 2007
Fødselsdepresjon Utskrift E-post
Skrevet av Tina Allen   
mandag 27. august 2007

DepresjonHva er fødselsdepresjon?

Når depresjon oppstår etter svangerskapet kalles det fødselsdepresjon. De mange hormonelle forandringene i kroppen som inntrer etter svangerskapet kan utløse symptomer på depresjon.


Hva forårsaker fødselsdepresjon?

Under svangerskapet øker nivået av østrogen og progesteron voldsomt i kvinnekroppen. I løpet at det første døgnet etter fødselen synker nivået hurtig tilbake til det normale nivået for disse hormonene. Man tror at det er denne raske tilbakegangen til normalt hormonnivå som kan føre til fødselsdepresjon.

Det er også mulig at nivåene av thyroidhormoner synker hurtig etter en fødsel. Skjoldbruskkjertelen (thyroid gland) hjelper til med å regulere forbrenningen. For noen kan dårlig funksjon i skjoldbruskkjertelen føre til merkbare symptomer på depresjon, inkludert humørsvingninger, mindre interesse for aktiviteter, irritabilitet, utmattelse, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer og vektøkning.
En enkelt blodprøve kan avgjøre om depresjonssymptomene kan skyldes dårlig funksjon i skjoldbruskkjertelen.


Hvilke faktorer bidrar til fødselsdepresjon?

Etter å ha fått en baby kan du føle deg trøtt, få oppdelt søvnmønster, og føle deg lite uthvilt. Det er også veldig lett å føle seg overveldet med en ny baby å ta vare på, i tillegg til frykt og bekymring for at du kanskje ikke gjør alt perfekt. Noen opplever også en sterk følelse av tap, inkludert tap av egen identitet, tap av figuren man hadde før svangerskapet, og det å ikke føle seg like attraktiv. I tillegg kan det å ha mindre tid til deg selv, din partner eller ektefelle, og tid til sosialt samvær med venner, føre til depressive følelser.


Hva er symptomene på fødselsdepresjon?

Hvis du føler deg rastløs eller irritabel, trist, håpløs, overveldet, gråter veldig mye, har lite energi eller motivasjon, konsentrasjonsproblemer, problemer med hukommelsen eller det å ta avgjørelser, kan du ha en depresjon. Andre symptomer på depresjon inkluderer å spise for lite eller for mye, og å sove for lite eller for mye. Også skyldfølelse, følelsen av å være verdiløs, tilbaketrekning fra familie og venner, eller tap av interesse for morsomme aktiviteter, kan være tegn på fødselsdepresjon. Hvis noen av disse symptomene vedvarer i mer enn 2 uker bør du kontakte legen din.
For noen nybakte mødre kan symptomer på depresjon også inkludere frykt for å skade babyen sin, eller mangel på interesse for den lille.


Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror jeg opplever fødselsdepresjon?

Først av alt; ikke føl at dette er flaut. Mange kvinner lar være å fortelle noen om symptomene fordi de føler seg skamfulle eller føler skyld. Fødselsdepresjon kan ramme hvem som helst. Det betyr ikke at du har gjort noe galt. Du og babyen din trenger ikke å lide dere gjennom symptomene du opplever.
Snakk med fastlegen din for å avklare om symptomene dine kan ha sammenheng med depresjon. Det finnes mange alternativer for å behandle symptomene dine. Noen leger er raskt ute med å foreskrive medikamentelle behandliger inkudert antidepressiva. Dette er ikke alltid det beste førstevalget. Kvinner som ammer skal alltid snakke med lege før de tar antidepressiva. For mange kvinner kan støttegrupper, hvor de snakker om sine problemer med andre mødre i samme situasjon og en helse- eller sosialarbeider, være til stor hjelp og støtte. Det er også mye forskning som støtter opp om at trening og massasjeterapi kan være effektiv behandling mot depresjon.

En stadig økende mengde forskning tyder på at massasjeterapi hjelper til med å øke nivået av oksytocin (et hormon som bl.a. får deg til å føle velvære) i kroppen, og minske nivået av kortisol (et hormon som forårsaker stress).

Forskning ved The Touch Research Institute i Miami viser at mødre som fikk massasjeterapi var mindre deprimerte og nervøse, både i følge de selv og basert på adferdsstudier av kvinnene. I tillegg var nivåene av kortisol lavere, og serotoninnivåene høyere, noe som indikerer mindre stress og depresjon.

Berøringsterapi er ikke bare godt for mødre som opplever depresjon. Babyer har godt av det også! Spedbarn av deprimerte mødre viste mer øyekontakt når voksne, som smilte og kosepratet, også berørte de, sammenlignet med spedbarn som mottok smil og koseprat uten berøring. Spedbarnets positive deltagelse økte også gjennom denne kjærlige berøringen.


Noen andre hjelpsomme tips for å lette symptomer på depresjon:

* Prøv å hvile så mye som mulig. Ikke vær redd for å be om hjelp med husarbeidet.

* Snakk med andre om hvordan du føler deg.

* Prøv å ikke tilbringe tid alene. Gå ut og ta en spasertur eller tilbring tid sammen med venner og familie.

* Finn og bli med i en støttegruppe for kvinner med depresjon. Snakk med andre mødre, så du kan dele dine erfaringer og lære av de også.


Depresjon påvirker ikke bare moren, men hele familien. Forskere tror at fødselsdepresjon kan påvirke babyen ved forsinkelser i språkutviklingen, problemer med følelsesmessig tilknytning til andre, adferdsproblemer, lavere aktivitetsnivå og søvnproblemer.

Hvis du opplever symptomer på depresjon, ikke lid alene. Fortell noen om det, og søk hjelpen du trenger så fort som mulig.



Om forfatteren:
Med over et tiår med service for barn og familier har Tina Allen, grunnlegger av Liddle Kidz™, blitt en internasjonalt respektert familieterapeut og ekspert innen området baby- og barnemassasje. Hennes inovative tilnærmelse til barnas helse har gitt henne den unike muligheten til å undervise familier og proffesjonelle over hele verden om de mange fordelene ved kjærlig berøring. 

Artikkelen er oversatt og gjengitt med tillatelse.
Norsk versjon  © NybaktMamma.com

 
Sportsutstyr for baby
Nike Babyklær
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader