Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Forskning arrow Tilsetningsstoffer kan gi økt hyperaktiv adferd
mandag 29. oktober 2007
Tilsetningsstoffer kan gi økt hyperaktiv adferd Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
lørdag 08. september 2007
Mattilsynet anbefaler at foreldre som har barn med hyperaktiv atferd bør vurderer å begrense barnas inntak av matvarer som inneholder enkelte tilsetningsstoffer. Ny forskning viser at det trolig er sammenheng mellom to blandinger av tilsetningsstoffer og en økning i hyperaktiv atferd.

Foreldre som har barn med hyperaktiv adferd bør vurdere å begrense barnas inntak av matvarer som inneholder følgende fargestoffer:

Tartazin (E102)
Paraoranje (E110)
Azorubin (E122)
Nykockin (E124)
Allurarød (E129)

Konserveringsmidler:
Natriumbenzoat (E211)

I studiet ble barna gitt to forskjellige blandinger:

Blanding A: E102, E110, E122, E124 og E211

Blanding B: E104, E110, E122, E129 og E211

Foreldre kan se om tilsetningsstoffene (se faktaboks) er tilstede ved å se på merkingen av matvarene. Alle matvarer, også i løs vekt, skal merkes med hvilke tilsetningsstoffer de inneholder.

Anbefalingen blir gitt på bakgrunn av at forskere ved universitetet i Southampton har publisert en artikkel i Lancet. Artikkelen viser en sammenheng mellom to blandinger av tilsetningsstoffer og en økning i hyperaktiv atferd. Studiet ble gjort på oppdrag fra britiske matmyndigheter, Food Standards Agency. Den er og vurdert av en uavhengig vitenskapelig komite i Storbritannia (COT) som bekrefter at det er en sammenheng mellom blandinger av visse tilsetningsstoffer og hyperaktiv atferd.

EUs vitenskapskomite (EFSA)skal vurdere studiet i løpet av september og Mattilsynet vil be også den norske Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) om en vurdering.

- Vi kjenner ikke alle årsaker og mekanismer som forårsaker hyperaktivitet, men studiet er et verdifullt bidrag til vår forståelse av enkelte tilsetningsstoffers mulige effekt på barns atferd, sier rådgiver Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet.

Vil ikke forby tilsetningsstoffene
- Mattilsynet vil ikke forby disse tilsetningsstoffene på det nåværende tidspunkt. Enkelte ingredienser, også tilsetningsstoffer, kan gi allergi og overfølsomhetsreaksjoner. Det er veldig vanskelig å forby alle ingredienser som har slike effekter. Det er likevel viktig at de som har reaksjoner på ingredienser kan unngå disse. Per i dag gjøres dette ved at ingredienser i mat merkes, slik at forbruker kan unngå de spesifikke ingrediensene de ikke tåler/er følsomme for, sier Tømmerberg.

Alle tilsetningsstoffer i mat merkes, både i ferdigpakkede matvarer og de som er i løs vekt. Tilsetningsstoffer merkes med funksjon (klassebetegnelse), spesifikt navn eller E-nummer. Mattilsynet har også en liste over alle tilsetningsstoffer som det er rapportert inn allergi eller overfølsomhetsreaksjoner på.

Fakta om det britiske studiet
Universitetet i Southampton har på oppdrag av Food Standards Agency (FSA – tilsvarende Mattilsynet i Norge) gjennomført en studie som ser på sammenheng mellom to blandinger av enkelte tilsetningsstoffer og hyperaktivitet. Studiet er en oppfølging av et tidligere studium, kjent som Isle of Wight-studiet.

Studiet omfatter to blandinger av kunstige tilsetningsstoffer og benzosyre og deres effekt på barn. Studiet ser ikke på tilsetningsstoffene isolert, men kombinasjonen av stoffene.

Studiet viser at det kan være en sammenheng mellom hyperaktiv atferd og tilsetningsstoffene i blanding. Studiet er vurdert av FSAs uavhengige vitenskapelige komite (COT) som uttaler at dette studier viser en sammenheng mellom bestemte blandinger av kunstige fargestoffer og benzosyre og hyperaktiv atferd. Denne sammenhengen er mest relevant for barn som er hyperaktive.

Studiet er også sendt EUs vitenskapskomite (EFSA) for vurdering i løpet av september. EUs vitenskapelige komite (EFSA) er i ferd med å revurdere alle tilsetningsstoffene og dette er verdifull dokumentasjon i denne sammeheng.


Hentet fra Mattilsynet

 
Sportsutstyr for barn
Nike sportssko
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader