Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Kosthold arrow Morsmelk i mikrobølgeovn
mandag 29. oktober 2007
Morsmelk i mikrobølgeovn Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 12. september 2007

Morsmelk i mikrobølgeovn Det har blitt stilt spørsmål om morsmelk og barnemat kan varmes i mikrobølgeovn - og det har blitt gitt ulike råd. Følgende aspekter kan være relevante å vurdere når det gjelder den helsemessige sikkerheten ved oppvarming av morsmelk i mikrobølgeovn:

1. Reduserte immunegenskaper
2. Redusert næringsinnhold
3. Ujevn oppvarming
4. Øket bakterievekst

Ved enhver varmebehandling av morsmelk kan immunegenskapene bli redusert på grunn av den høye temperaturen stoffene utsettes for. Dersom melken, som en følge av tilberedningen i mikrobølgeovn, blir svært ujevnt oppvarmet vil det, teoretisk sett, kunne skje en reduksjon av antistoffer i de delene av væsken som oppnår høyest temperatur. En dansk undersøkelse viser imidlertid at endringer i innholdet av antistoffer ikke er avhengig av oppvarmingsmetode (mikrobølgeovn eller vannbad), kun av temperaturen. Ved oppvarming til ca. 37°C, som er den temperaturen melken til barnet skal ha, ble det ikke påvist noen forskjell i tap av antistoffer ved de ulike oppvarmingsmetodene. Først etter oppvarming til over 60°C fant man en reduksjon i immunegenskapene og næringsstoffene i melken.

Opptiningsmetode (mikrobølgeovn eller i kjøleskapet over natten) viste heller ikke forskjeller i tap av antistoffer eller næringsstoffer.

Melk som varmes til 37°C vil beholde eller øke den opprinnelige bakteriefloraen uansett oppvarmingsmetode, og det er derfor viktig å ha sterilisert tåteflasker og annet utstyr tilstrekkelig før bruk. En undersøkelse advarer imidlertid mot oppvarming av morsmelk i mikrobølgeovn pga. muligheter for øket bakterievekst. Dette er sannsynligvis et problem som er mer knyttet til generell hygiene enn oppvarmingsmetode.

Ved oppvarming av tåteflaske i mikrobølgeovn er det viktig å være oppmerksom på at det kan være forskjell på melkens temperatur i forskjellige områder av flasken. Husk alltid å riste tåteflasken og sjekke melkens temperatur ved et drypp på hånden. Opptining og etterfølgende oppvarmning av morsmelk kan foregå uten hviletid. Ved oppvarming av spedbarnmat er det spesielt viktig å riste eller røre i maten for å sikre at varmen blir jevnt fordelt og at temperaturen er passe, slik at barnet ikke brenner seg i munnen eller svelget.

 

Hentet fra Matportalen

 
Sportsutstyr for barn
Nike regntøy for barn
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader