Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Kosthold arrow På ferie med matallergi?
fredag 16. november 2007
På ferie med matallergi? Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 14. november 2007
Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers.Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers. Nå har det kommet et nytt gratis hjelpemiddel for allergikere som skal til utlandet.

Det tyske forbrukerkontoret i nettverket European Consumer Centre Network (ECC Net) har laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe allergikere på reise. Ordboken finnes på 25 språk, og inneholder oversettelser av 130 allergiutløsende matvarer. Den inneholder også hjelp for å lage et personlig allergikort som kan ligge i lommeboken under reisen.

Allergikere reagerer på vanlige proteiner i mat som folk flest ikke har problemer med. Melk og egg forårsaker flest reaksjoner hos barn, mens ulike typer nøtter er problemet for de fleste voksne. Mange reagerer også på skalldyr.

Ellen Namrok, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, sier til Matportalen.no at allergiordboken kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men legger til at allergikere alltid må være ekstra på vakt når de spiser ute. For det første kan språkproblemer gjøre det vanskelig å kommunisere ordentlig med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter. For det andre kan maten ha en annen sammensetning enn her i Norge. For eksempel er det vanligere med lupin i melet i Sør-Europa, noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere.

- I tillegg kan kunnskapen om matallergi være enda dårligere i noen andre land enn her hjemme, sier Namork.

Ordboken fra ECC Net inneholder oversettelser av 130 allergiutløsende matvarer, og tilgjengelig på Bulgarsk, Dansk, Engelsk, Estisk, Finsk, Fransk, Gresk, Islandsk, Italiensk, Latvisk, Litauisk, Nederlandsk, Norsk, Polsk, Portugisisk, Rumensk, Russisk, Slovakisk, Slovensk, Spansk, Svensk, Tsjekkisk, Tyrkisk, Tysk og Ungarsk.

Last ned allergiordboken fra EEC Tyskland
På nettsiden til EEC Tyskland finnes også et oversettelsesprogram for tilsettingsstoffer (E-nummer) .
 

Diskuter:

Videonyheter om Kvinnehelse
Sportsutstyr for damer
Damesko - Adidas - Nike - Puma - Reebook m.m.
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader