Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Råd & Tips arrow Tøybleier
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Tøybleier Utskrift E-post
Skrevet av Tina Høgevold   
torsdag 31. januar 2008

Tøybleier er absolutt på vei tilbake, og de har en helt annen innpakning enn for 30 år siden! Andelen tøybleiebrukere har økt kraftig i USA og England de siste årene, og nå ser også mange norske forbrukere gevinstene ved å velge tøybleier. Så hvorfor skal man velge tøybleier framfor engangs?

 

Miljø:

I følge Grønn Hverdag produserer hvert bleiebarn i gjennomsnitt ett tonn ikke-resirkulerbart avfall. Mange av engangsbleiene er dårlig gjenvinnbare, og det kan ta helt opp til 500 år før de brytes ned!

For det meste er det vanskelig å gjenvinne brukte engangsbleier, og derfor brennes de ofte. Da frigjøres det store mengder karbondioksid på grunn av all cellulosen og plastmaterialene som fins i engangsbleier. I de tilfeller der bleiene blir liggende på søppeldynga, utvikles det metangass (en klimagass som er 21 ganger farligere enn CO2).

Enkelte hevder at det går med like mye energi på å vaske tøybleier som ved bruk av engangsbleier. Det blir et par ekstra vask i uka, men dersom du fyller opp maskinen med gulpekluter, håndklær, vaskekluter og lignende (som du antakeligvis vasker uansett), vasker du både mer økonomisk og miljøvennlig. Å bruke miljøvennlige vaskemidler, og henge opp bleiene til tørk i stedet for å bruke tørketrommel, er også miljøbesparende.

I tillegg har mange en tendens til å glemme den energien som går med ved produksjon av engangsbleier kontra tøybleier. Det kreves kreves det enorme mengder trær, kjemikalier, olje og gass for å produsere engangsbleier. I tillegg avgis det store mengder miljøfarlige stoffer (deriblant CO2) ved utkjøring av alle bleiene (det sier seg selv at det brukes mer energi på å frakte rundt 6000 engangsbleier enn 24 tøybleier).

 

Økonomi:

Ved bruk av tøybleier kan du klare deg gjennom hele bleieperioden med under 1000 kr, alt etter hvilken løsning du velger. Den billigste løsningen er brettebleier med bleietrekk. Kan du strikke og sy litt selv, kan det bli enda billigere. Det er også fullt mulig å kjøpe brukte tøybleier til en rimelig penge. Lommebleier og alt-i-ett bleier er den dyreste løsningen og koster mellom kr 3.000 – 6.000 i innkjøp, alt etter hvilken type du velger. I tillegg kan tøybleier brukes av flere bleiebarn. De fleste tøybleier holder gjennom mer enn en bleieperiode, noe som betyr at de kan gå i arv til søsken eller selges på bruktmarkedet.

 

For barnet:

Tøybleier er med på å forebygge sår stump, særlig om du velger en løsning som ”puster”. Mange opplever at eventuelle bleieutslett forsvinner ved bruk av tøybleier. Engangsbleier er tilsatt mange kjemikalier og ”superabsorbenter” som skal virke oppsugende. Enkelte av bleieprodusentene bruker også det miljøskadelige stoffet TBT, som kan føre til hormonforstyrrelser.

Det er påvist at temperaturen i pungen hos guttebabyer som bruker engangsbleier, er opp til en hel grad høyere enn hos de som bruker tøybleier. Dette kan føre til dårlig sædkvalitet i voksen alder.

Barn som bruker tøybleier blir gjerne bleiefri tidligere enn de som bruker engangsbleier. Gjennomsnittlig lengde på bleieperioden har økt betraktelig siden engangsbleiene kom på markedet. Det er lettere for barnet å lære seg å kjenne når det har tisset med tøybleier.

Mange opplever at tøybleier lekker betydelig mindre enn engangsbleier. Det er viktig å prøve seg fram, for alle barn er ulike, men når man finner den løsningen som passer til sitt barn så vil mange oppleve at det holder mer tett enn engangsbleier (fordi du lettere kan tilpasse hva som skal være inni). En god tøybleieløsning skal holde tett, også gjennom natta.

 

Ikke så mye arbeid:

Mange opplever at de må ”forsvare” sitt valg når det gjelder bruk av tøybleier. Derfor er det viktig å få ut informasjon om hva bruken av tøybleier faktisk innebærer, og at det ikke blir så ”fremmedgjort” som det er i dag. Informasjonen som i dag deles ut på helsestasjoner og sykehus, er i stor grad dominert og sponset av engangsbleieprodusentene.

Tøybleier er ikke så ”mye arbeid” som mange tror. Vi lyver hvis vi sier at det er akkurat like lite jobb som engangsbleier (for det er bekvemt å følge kjøp-og-kast-prinsippet), men forskjellen er ikke så stor som mange tror. I stedet for å hive bleiene i søpla, hiver man dem i vaskemaskinen.

Tøybleier kommer i mange ulike farger og fasonger, og det finnes et hav av ulike typer med morsomme farger og spreke design. Brettebleier er ikke lenger det eneste alternativet (selv om mange fremdeles foretrekker det), og det fins mange løsninger som er like enkle å ta av og på som en engangsbleie. Innerst i bleien legger man et tynt rispapir som fanger opp avføring, og dette vippes i do ved bleieskift.

 

Til slutt: Tøybleier er gøy! Kanskje ikke et slående argument, men det er iallfall med på å gjøre bleieskiftene morsommere for mor og far, og for barnet når det blir stort nok og kan ”velge” hvilken bleie det skal ha på seg

 

Om forfatteren:
Tina Høgevold har selv fire barn, og driver tøybleiebutikken Bleieboden. Hun har god personlig erfaring med bruk av tøybleier, og gir rådgivning og veiledning om tøybleiebruk til barnehager og helsestasjoner rundt omkring i landet. Dersom du ønsker å lese mer om tøybleier, finner du også mye informasjon om emnet på nettsiden hennes.

 

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader