Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Andre nyheter arrow Giftige leker kan fortsatt være på markedet
lørdag 13. oktober 2007
Giftige leker kan fortsatt være på markedet Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
søndag 29. juli 2007

Det nå godkjente barnebassenget fra JYSKStatens Forurensningstilsyn (SFT) må teste 21 produkter på nytt, etter skandalen hvor et barnebasseng fra JYSK feilaktig ble utpekt som giftig. Laboratoriet som utførte testen har byttet om på prøvene, og dermed er det usikkert hvilke av de 21 produktene som inneholder for høye verdier av ftalater. Ett eller flere ulovlige produkter har derfor sannsynligvis blitt godkjent.

SFT kontrollerer jevnlig myke plastprodukter beregnet for små barn, da ftalater har vært forbudt i leker for barn under tre år siden 1999. Fra 1. januar 2007 ble forbudet mot ftalat i leketøy og småbarnsprodukter utvidet.

Enkelte av disse stoffene er klassifisert som reproduksjonsskadelige. 3 typer ftalat er helt forbudt i alle leker, mens 3 andre har fastsatte grenseverdier i produkter som det er mulig for barn å suge eller tygge på. Regelverket er felles i hele EU.

SFT gikk i juli i år ut med pålegg om at JYSK måtte fjerne et barnebasseng fra markedet, og hevdet at produktet inneholdt for mye ftalater. JYSK fremholdt overfor SFT at deres egne prøver ikke viste at bassenget inneholdt ftalater. SFTs laboratorium nektet i første omgang for å ha gjort en feil, men etter 5 dager innrømmet de likevel at JYSKs produkt var godt innenfor de tillatte grenseverdiene, og at de hadde byttet om på noen av prøvene.

JYSK ber nå sine advokater forberede en erstatningssak mot dem som har spredt uriktig og skadelig informasjon om deres virksomhet. I en pressemelding sier kommunikasjonsdirektør Kim Nøhr Skibsted at det nærmer seg en skandale, og at de er blitt utpekt som syndebukker på uriktig grunnlag av både presse og politikere. - Vi har mistet salg og omdømme, og ingen skal slippe unna med å blindt viderebringe den slags beskyldninger, hverken nå eller i fremtiden, sier Skibsted.

- SFT beklager på det sterkeste det som har skjedd, sier Grete Strand, fungerende direktør i miljøoppfølgingsavdelingen. Videre sier hun at de har bedt analyselaboratoriet om å teste alle de 21 produktene på nytt. Torgeir Rødsand, daglig leder for Analytica Norge som er ansvarlig for testen, vil ikke uttale seg om et eller flere av de godkjente produktene kan inneholde for mye ftalater, i følge E24.no.

Analytica er blant de få som er kreditert til å teste ftalater, ifølge SFT, men kan ikke selv utføre testene, og bruker et tysk laboratorium. Laboratoriet er ifølge Rødsand velrennomert, men de vil nå gjennomgå laboratoriets rutiner. - Vi kan ikke leve med å ha en usikkerhet. Vi markedsfører oss som kvalitetsbeviste og dette er noe som vi tar veldig hardt, understreker Rødsand overfor E24.no

SFT vil nå vurdere om de vil fortsette samarbeidet med Analytica, og sier at de må kunne stole på sine underleverandører.

JYSKs kommunikasjonsdirektør sier til E24.no at det er viktig for forbrukernes skyld at slike tester er korrekte.

Kilder:
SFTs pressemelding
JYSKs pressemelding
E24.no

 
Sportsutstyr for baby
Nike Babysko
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader