Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Andre nyheter arrow Magnetleker kan være farlige
lørdag 13. oktober 2007
Magnetleker kan være farlige Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
mandag 30. juli 2007

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarer mot bruk av magnetleketøy etter flere tilfeller i utlandet, der barn har svelget magnetdeler og fått indre skader.

Magnetleker kan være farligeDe populære leketøyene er ikke forbudte i Norge, men DSB ønsker likevel å oppfordre foreldre til å være oppmerksomme.
- Slike leketøy innehar risikoaspekter som kan føre til alvorlig helseskade ved svelging hos barn. Foreldre bør ha barna under oppsyn når det lekes med magnetleker. Det er de voksne som må vise aktsomhet, sier avdelingsleder i Enhet for produkter og forbrukertjenester i DSB, Gunnar Wold.

I Danmark ble en fire år gammel gutt alvorlig skadet tidligere i år, da han svelget to magnetdeler med noen timers mellomrom. Delene forårsaket hull på tarmen, som har resultert i mange operasjoner, alvorlig bukhulebetennelse og midlertidig stomi. Lignende tilfeller er også rapportert i blant annet Sverige og USA. DSB har ikke registrert tilsvarende saker i Norge.

- Inntil videre er DSB avventende til et forbud i Norge, men vil imidlertid ved nye opplysninger om uønskede hendelser foreta en ny vurdering og følge opp med tiltak, sier Wold.

Gode råd for bruk av magnetleketøy: 
- Unngå leketøy med små magneter som kan svelges
- Sjekk at alle magneter sitter ordentlig fast i leketøyet

Det finnes ingen felles europeisk standard for magnetleketøy, men grunnet flere ulykker knyttet til slike leker den siste tiden, arbeides det nå for en felles sikkerhetsstandard.

 

Hentet fra Direktoratet for samfunnssikkehet og beredskap  

 
Sportsutstyr for baby
Adidas Babyklær
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader