Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Forskning arrow Bruk solbriller på spedbarna
lørdag 13. oktober 2007
Bruk solbriller på spedbarna Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 05. september 2007

Nyere forskning viser at babyer som blir født om sommeren har høyere risiko for å bli nærsynte senere i livet. Eksperter mener at så mange som 1/4 av nærsynte blir det som følge av for mye eksponering for sollys i det første ukene av livet.
Det er tidligere slått fast at overeksponering for sollys fører til nærsynthet hos dyr.


Husk solbriller på babyen!En studie av nesten 300.000 unge vokne viser at barn født i juni og juli har 24% større sjanse for å bli nærsynte, sammenlignet med de som blir født i desember og januar.

Forskningsleder Professor Michael belking, ved universitetet i Tel Aviv, sier at dette skyldes at øyeeplet blir forlenget ved overeksponering for sollys. Jo mere sollys den nyfødte utsettes for, jo mer vil øyeeplet forlenges, noe som fører til nærsynthet.

Mekanismen som forlenger øyeeplet henger sammen med melatoninnovåene. Melatonin er et hormon som har veldig mange funksjoner, bl.a. beskytter det huden mot skadelige solstråler. Melatoninproduksjonen starter først noen uker etter fødselen, og hos små babyer frigjøres det ikke nok melatonin. Dette fører til at nyfødte og små babyer er mer sårbare for solbrenthet og enrdinger i fasongen på øyeeplet.

Eksperter råder nå foreldre til å bruke solbriller på babyene sine de første ukene, for å forebygge skader på øynene.

Prof. Belkin sier også at det ikke bare er ulemper ved nærsynthet. Det er en sterk sammenheng mellom nærsynthet og intelligens. Det er ikke bare en myte at folk med "cola-bunn-briller" er smartere. Det viser seg at de er det, argumenterer han.

Kilder:
Universitetet i Tel Aviv
Science Daily
Daily Mail
Pasienthåndboka
 

 
Sportsutstyr for baby
Puma Babysko
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader
cbd