Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside
mandag 29. oktober 2007
Kostholdsråd om rosiner til små barn Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
mandag 10. september 2007

Barn bør spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag. Rosiner kan ha et høyt innhold av soppgiften ochratoksin A (OTA), som ikke gir noen akutt forgiftning, men som har uheldige langtidsvirkninger.

Barn bør spise rosiner i små porsjoner, og ikke hver dag.Små barn (under 3 år) bør ikke spise mer enn ca. 50 gram rosiner i uken, mens større barn kan spise mer avhengig av kroppsvekten. Da det er snakk om langtidseffekter så betyr det ikke noe at et barn spiser mange rosiner en dag og ingen neste dag. Det er det totale inntaket over en lengre periode som skal begrenses.

Hvis et barn på 10 kg spiser 20 gram rosiner om dagen med et innhold av OTA på 2,5 mikrogram pr. kg, vil det tolerable daglige inntak av OTA bli fylt opp bare fra rosinene uten at en vurderer inntak fra andre kilder. OTA finnes i små mengder i en rekke matvarer uten at det har noen helsemessig betydning. Det er først ved et høyt inntak over tid at helseeffekter kan oppstå. OTA kan virke nedsettende på immunforsvaret, være skadelig for nyrene og være kreftfremkallende ved vedvarende høyt inntak.

Mattilsynet kontrollerte høsten 2003 blant annet innhold av OTA i rosiner. Ved et innhold av OTA over 10 mikrogram per kilo ble varepartier nektet omsatt. Det arbeides for tiden med å justere og komme fram til felles europeiske grenseverdier for OTA og andre soppgifter/ mykotoksiner slik at kontrollen skal bli lik i de forskjellige land. Danske myndigheter har gått ut med et tilsvarende kostholdsråd for små barn.

Det er ikke gjort særskilte undersøkelser på OTA i økologiske rosiner. Derfor skiller ikke kostholdsrådet mellom økologiske og ikke-økologiske rosiner.

 

Hentet fra Matportalen

 
Sportsutstyr for baby
Nike Babysko
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader