Gå til forsiden
For deg som er gravid
 | SnartGravid | SnartMamma |
Forside arrow Kosthold arrow Kostholdsråd for ammende
mandag 29. oktober 2007
Kostholdsråd for ammende Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
mandag 10. september 2007
Kostholdsråd for ammende
Morsmelkens næringsinnhold varierer egentlig lite med morens kosthold. For din egen helses skyld bør du likevel spise sunt og variert. Enkelte matvarer bør ikke spises av ammende kvinner, fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.


Avsender for denne informasjonen er Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet .
 

Hva bør ammende unngå å spise?

Visse typer sjømat
Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter. (se Helhetsvurdering av fisk og sjømat og Miljøgifter i fisk på Matportalen).

Ammende kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:

  • Blåkveite over 3 kilo.
  • Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
  • Fiskelever. Ammende bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder mye fiskelever.
  • Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot trygt).


En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se Kostholdsråd for havner og fjorder på Matportalen.

 Ammende bør også unngå sjømat fra områdene rundt u-båtvraket ved Fedje - les mer på Matportalen

  
Hvalkjøtt
Mattilsynet fraråder ammende å spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye nivåer av kvikksølv.

 
Måseegg
Mattilsynet fraråder ammende kvinner å spise måseegg på grunn av høyt innhold av miljøgiftene PCB og dioksiner.
 

CLA
Ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

 
Hva bør ammende være forsiktig med?

Mat med radioaktiv forurensning
På grunn av forurensning etter Tsjernobylulykken kan matvarer fra enkelte områder i Norge, f.eks reinkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Ammende bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året, se Kostholdsråd for matvarer forurenset med radioaktivite på Matportalen.

 
Koffein
Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden er forbundet med symptomer som irritabilitet og søvnforstyrrelser hos barnet. Inntaket av koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

 
Slanking
Ammende kvinner kan også beskytte barnet mot miljøgifter ved å unngå bevisst slanking. Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, men bevisst slanking bør unngås fordi større mengder miljøgifter da frigjøres fra morens kroppsfett og kan gå over i morsmelken.

 
Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner
Dessverre har ikke kroppen evne til å ”sile” ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i melken. Les mer om disse stoffene her .

 

Hva bør ammende spise?

Litt mer mat
Når du ammer, har du behov for å spise litt mer mat for å tilføre de næringsstoffene som skilles ut i morsmelken. For eksempel vil to skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra hver dag gi nok energi til melkeproduksjonen.

 
Nok drikke
Tørsten vil være en god rettesnor for hvor mye du skal drikke. Det beste er å variere mellom flere typer drikker. Gode drikker er vann, magre melketyper og juice.

 
Tran
Tilskudd av tran eller regelmessig bruk av fet fisk vil øke mengde av de viktige omega-3-fettsyrene.

 
Frukt og grønt
Minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen ”fem om dagen”, er et godt råd også for ammende. En porsjon frukt/grønt tilsvarer mellom 100 og 150 gram.

 
Grovt brød og magert kjøtt
Grovt brød og magert kjøtt er viktige kilder til blant annet jern og sink. Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten.

 
Allergi

Fra et allergisynspunkt er det ikke holdepunkter for å anbefale spesielle kostråd til ammende.

 
Honning

Ammende kan trygt spise honning. Du må imidlertid huske at spedbarn ikke må få honning. Honning kan inneholde en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder. (Se avsnittet om Clostridium botulinum under Tradisjonelle matforgiftningsbakterier på Matportalen).

 

Hentet fra Matportalen

 
Sportsutstyr for barn
Nike regntøy for barn
  Copyright © 1999-2007 SnartMamma.com
Juridiske merknader