Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Andre nyheter arrow Tøybleier på vei tilbake?
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Tøybleier på vei tilbake? Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 25. juli 2007

Formsydd tøybleieDet er blitt en selvfølge å bruke engangsbleier. Det kan likevel se ut til at tøybleier er på vei tilbake. Kanskje til manges forundring. Hvorfor skal man utsette seg for ekstra jobb, mye klesvask, griseri, bleieutslett og så videre? For mange er tøybleievirkeligheten en ganske annen.

- Tøybleiene er i dag formsydde bleier med borrelås eller trykknapper. De er ikke vanskelige å bytte og inneholder mikrofiberstoff fremfor plastsnipper. Men jeg synes fremdeles at brettebleiene man legger i ullbukser er en OK løsning, sier Heidi Totsås til Fredrikstad Blad. Hun driver Kenguruloftet.no , og har spesialisert seg på import av tøybleier. Hun startet opp nettbutikken fordi hun syntes utvalget var for dårlig.

Ikke bare skal tøybleiene være gode for barnestumpene. Totsås mener også at jo flere barn man har, desto mer penger er det å spare på å bruke tøybleiene.
- Det blir lavere snittpris på engangsbleier på grunn av priskrigen, men jeg tror at jo flere barn man har, desto mer sparer man på tøybleier fordi de kan brukes mange ganger og gå i arv, sier hun til Fredrikstad Blad.

- At jeg selv er blitt tilhenger av tøybleier er mer eller mindre en tilfeldighet. Jeg opplevde til stadighet at papirbleien ikke holdt tett, og endte opp med en baby med bæsj langt oppover ryggen. En velkjent situasjon for mange vil jeg tro. Jeg prøvde mange ulike typer engangsbleier, men uten at dette problemet ble løst. Av noen kjente fikk jeg låne noen brettebleier for å prøve. Det jeg oppdaget, var at problemet med lekkasje var borte, og det var jo slett ikke så mye jobb å vaske disse bleiene som jeg hadde trodd, sier hun på nettsiden sin.

Det diskuteres om tøybleiene sparer eller skader miljøet. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag mener at tøyvask belaster naturen gjennom bruk av vann, energi og vaskemidler. På nettsiden Gronnhverdag.no skriver de:
- Vaskemidler, skyllemidler og tøymyknere er kjemiske produkter. Når de brukes, havner kjemikaliene enten i avløpet eller blir sittende igjen i klærne. Selv om de fleste ingrediensene skal være ganske raskt nedbrytbare, og fosfatholdige vaskemidler er ryddet av butikkhyllene, er minst mulig en god regel både for helse og miljø. Noen stoffer i vaskemidler kan også irritere og tørke ut huden. Ifølge beregninger fra Statistisk Sentralbyrå står vaskemaskinen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittshusholdning.

Totsås mener likevel ikke at tøybleiene skader naturen mer enn engangsbleiene.
- Jeg klarer ikke helt å tro på at tøybleier skal skade miljøet mer. Bare tenk på forurensingen gjennom engangsbleieproduksjonen. For det første blir det brukt mye kjemikalier på å lage råmaterialet til bleiene, i tillegg koster det miljøet mye gjennom transporten av bleien, mener Totsås.

Kilde: Fredrikstad Blad  og Kenguruloftet.no

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord 'Baby" hos andre nyhetskilder:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader