Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Råd & Tips arrow En guide til å kjøpe sko til babyer og småbarn
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
En guide til å kjøpe sko til babyer og småbarn Utskrift E-post
Skrevet av Lucy Bartlett   
mandag 07. januar 2008

Husk at jo mer barnet ditt går med bare føtter, jo bedre.Å velge de rette skoene til babyer og småbarn kan være vanskelig. Forhåpentligvis vil denne guiden gjøre deg litt mer selvsikker når du skal foreta ditt første kjøp av sko til den lille.

Den første tiden
Babyer som ikke krabber eller går enda trenger ikke sko. Det anbefales at de får ha føttene bare, sånn at de kan bevege seg og utvikle seg fritt og naturlig. Et par tynne, strikkede ullsokker kan være en god idé for å holde føttene varme. Om vinteren kan man også f.eks. bruke dunsokker, noe som er omtrent som dunposer for føttene. Hvis du vil at babyen skal ha sko når dere går ut bør du gå for et veldig mykt, pustende mateiale, og sørg for at det er rikelig med plass til at føttene og tærne for å bevege seg naturlig.

Babyer som krabber
Når babyen din begynner å krabbe trenger den fortsatt ikke sko. Men siden oversiden av føttene hele tiden gnis mot underlaget, anbefales man å kjøpe et par myke babysko for å beskytte føttene mot litt tøffere terreng. Selv om de er veldig sarte, er føttene til babyen også veldig solide, og de tåler fint den normale påkjenningen. Sokker er i de fleste tilfeller nok, men vil som regel ende opp med å henge etter babyen det meste av tiden.
La babyen få krabbe så mye som mulig med føttene bare, evt. med tynne sokker. Hvis føttene konstant er innesperret i sko vil babyen bli hindret i å utvikle bruken av føttene naturlig.

De første skrittene
Så fort babyen din har tatt sine første skritt er det på tide å kjøpe det første skikkelige skoparet. Men husk at jo mer barnet ditt går med bare føtter, jo bedre. Å gå med føttene bare hjelper barnet ditt til å finne ut av hvordan føttene fungerer, og hjelper føttene med å utvikle seg normalt.

Enkelte ganger er det ikke mulig å gå med føttene bare, og du trenger et godt skopar for å beskytte føttene mot kulde og skade.

Robeez UK Baby Shoe Shop

De første skoene
Du bør velge et par sko som er myke og fleksible, og som har en antisklisåle. Forsikre deg om at ikke sålen er tykk, sånn at barnet ditt kan kjenne underlaget det går på. Det er ikke nødvendig å kjøpe høye sko for å gi støtte til anklene, sånn som man ofte ble rådet til før. Høye sko kan begrense bevegelsesfriheten til anklene, noe som faktisk kan hindre babyens naturlige ganglag. Sørg for at skoene er laget av et mykt og pustende materiale, så ikke barnets føtter blir klamme.

For å kontrollere at barnets sko passer bør du få plass til lillefingeren din mellom barnets hel og skoen. Det bør også være ca. en tommelbreddes mellomrom mellom barnets storetå og fronten på skoen.

Babysko skal ikke trenge å "gåes inn", så la barnet ditt gå en liten runde, og se om skoene ser ut til å hindre ganglaget. Ta så skoene av, og se etter tegn på trykk fra skoen på barnets fot.

Valget mellom borrelås eller skolisser er opp til deg. Husk at skoene skal tas ofte av og på, så mange velger borrelås for enkelhets skyld. Hvis du velger skolisser er det viktig at du passer på at skoene ikke strammes for mye eller for lite.

Viktig å huske
En ting som er viktig å huske på er at barneføtter også hovner opp mot slutten av dagen, og på varme dager. Akkurat som hos voksne. Så det kan være lurt å kjøpe skoene litt sent på dagen.

Kontroller at skoene passer én gang hver mnd. Siden barns føtter voser i varierende hastighet er det ingen fast regel for hvor lenge det er til du må kjøpe nye sko, men regn med å kjøpe et nytt par hver tredje til sjette måned. Sjekk skoene ofte for tegn på at de er utslitt eller skadet, f.eks. sprekker under sålen, at sålen løsner fra skoen, eller hull og rifter i skoene.

 

Artikkelen er oversatt og gjengitt med tillatelse.
Norsk versjon  © NybaktMamma.com

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader