Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Råd & Tips arrow Babyens første bad
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Babyens første bad Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 16. januar 2008

 

Den nyfødte babyen din er så liten og hjelpeløs at det å bade henne kan virke litt skremmende. Til tross for frykten oppdager du sansynligvis raskt at badetiden kan være en morsom og koselig tid, for både deg og babyen din.


De fleste babyer gråter mens de bader de første månedene. Vår eldste datter virket derimot livredd for å bade, og var ganske stor før hun sluttet å hylskrike og klamre seg til oss når vi gjorde et forsøk. Hvis babyen din hater å bade er det bedre å vaske godt med klut over hele kroppen, og heller forsøke en gradvis tilvenning til badesituasjonen.
Vår yngste datter elsket å bade fra første stund, så det er ingen grunn til ikke å gjøre et forsøk selv om dine andre barn evt. ikke har likt å bade.

Det er mange steder man kan bade små babyer. I tillegg til badebøtter og -baljer du kan plassere i badekaret eller på benken, kan du ta med babyen i badekaret sammen med deg, bruke vasken, eller til og med bruke en vaskebøtte (obs! den må ikke ha vært brukt til annen vask tidligere, da rester av kjemikalier kan sitte igjen).

Pass på at du baderommet er godt og varmt, og at du har alt du kommer til å trenge innen rekkevidde.

Du trenger:
• Et mykt og tykt håndkle til å pakke inn babyen
• Et mykt håndkle eller en flanellbleie til tørking
• Flere rene og myke vaskekluter
• Bomull
• Varmt, rent vann
• En veldig mild, naturlig og parfymefri babysåpe
• Ren, vegetabilsk olje, f.eks. mandel eller olivenolje
• Evt. zinksalve eller potetmel mot sårhet og bleieutslett
• Rene klær og ren bleie. Lue og ekstra sokker kan være lurt

Dypp albuen din i badevannet for å kontrollere at det ikke er for varmt. Albuen er fin å bruke fordi huden der er ganske følsom. Vannet skal kjennes litt varmt ut, men det er viktig at det ikke er for varmt også. Ha i noen dråper olje eller mild og parfymefri babysåpe.

Kle av babyen din, og pakk henne inn i et godt og mykt håndkle.

Ta litt bomull eller en ren, myk klut, og tørk over ansiktet. Vask også litt rundt ørene, men ikke inni. Bruk en ny bomullsdott til å vaske under nesen, hvis det trengs.

Hold babyen med den ene armen din, og ta litt vann i håret med den andre hånden. Prøv å unngå bruk av shampo, siden kjemikaliene ofte kan være et problem for den sarte hodebunnen.
Babyer blir fort kalde, så tørk hodet godt før du pakker babyen din ut av håndkledet.

Legg babyen forsiktig ned i vannet, med bena først, og la henne få litt tid til å kjenne på vannet. Støtt hodet og nakken med venstre hånd.

Hold babyen med hodet ved albuen din, og hold rundt benet med hånden. Et annet alternativ er å holde henne med nakken på underarmen din, mens du holder rundt babyens overarm og skulder. Med den ledige hånden øser du forsiktig vann over kroppen til babyen din. Unngå å gni eller skrubbe. Det er ikke nødvendig, og kan skade den sarte babyhuden.

Prøv å unngå bruk av såpe. Små babyer blir sjelden veldig møkkete, og skulle det skje kan litt olje ofte løse opp skitten.

Vask først armene og bena, magen og ryggen. Vask kjønnsorganene forsiktig, og alltid forfra og bakover. Man skal ikke dra guttenes forhud tilbake for å vaske under.

Tørk babyen din godt, og pakk henne inn i det tørre håndkledet for å holde henne varm. Pass på å tørke godt i foldene under armene, under haken, i lysken og bak knærne. Tør også evt navlestrengstumpen godt med en bomullsdott.

Hvis du ønsker å bruke en god olje på huden til babyen, er det tid for å gjøre dette nå. Hold det meste av henne tildekket mens du smører inn oljen. Masser babyen din hvis du ønsker det.

Kle på den lille, og du er ferdig!


Husk på sikkerheten:

Gå aldri fra babyen, selv om det bare er et bittelite øyeblikk! Hvis det ringer på døren, du må svare på telefonen, eller du trenger en ny, tørr pysj til babyen; ta alltid babyen med deg! Pakk henne godt inn i et håndkle, så blir hun ikke for kald. Drukningsulykker kan skje i løpet av få sekunder, selv om man evt. bruker badesete eller lignende hjelpmidler.

Kontroller alltid temperaturen før du tar babyen i vannet. Badevannet skal ikke være for varmt eller for kaldt.

Våte babyer er glatte. Pass ekstra godt på når du holder babyen under bading.

Bading rett etter et måltid er ikke noen god idé, og fører ofte til gulping.

La aldri vannet renne mens babyen bader. Temperaturen på vannet kan plutselig forandre seg, og bli farlig for babyen.

Å bade babyer krever bare litt trening. Trening får du snart, og du lærer deg hvordan du kan gjøre det best mulig for nettopp din baby.Ullevål Universitetssykehus har laget en video som viser stell av den nyfødte babyen.

 

 

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader
www.simplepayday.co.uk