Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Kosthold arrow Slik lager du hjemmelaget spedbarnsmat
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Slik lager du hjemmelaget spedbarnsmat Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
onsdag 01. oktober 2008
 Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn
Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn hvis du velger riktige råvarer og tilbereder maten på en skånsom og hygienisk måte, og kan være et godt alternativ til industriframstilt mat. Her følger noen tips til deg som vil lage maten selv.

Det er flere fordeler ved å lage barnemat selv:

• Inneholder mindre salt (hvis du unngår å salte).
• Du kan unngå sukker
• Du kan gi en matvare om gangen.
• Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.
• Du kan unngå enkelte matvarer helt.
• Det er mye rimeligere å lage maten selv. Beregnet til en tidel av prisen på kjøpt mat.
• Ved å lage mange porsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
• Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
• Barnet vennes raskere til familiens mat.
• Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset.

 

Middagsmat

Hjemmelaget middag til barnet kan lages på flere måter. Det enkleste er å ta av til barnet fra familiens middag før den saltes. Kokte poteter og grønnsaker moses med gaffel og spes ut med litt kokevann eller mild saus. Bland ev. i kokt kjøtt eller fisk som du kan findele med kniv eller saks, eller kjøre i food processor. Du kan også koke kvernet kjøtt og blande i. Mosen kan gjerne tilsettes morsmelk, men det må gjøres rett før den spises, ellers blir mosen suppetynn. Det er fordøyelsesenzymene i morsmelken som virker slik.

 

Grøt

Hjemmelaget grøt bør lages så jernrik som mulig ved å velge jernberiket mel eller mel av jernrike kornslag (hirse, fint sammalt mel av hvete, havre eller bygg). Hjemmelagd grøt laget av siktet hvetemel, fint rismel, semulegryn, maismel og polenta inneholder lite jern og bør i liten grad brukes.

For at jernet i grøten skal tas bedre opp i barnets tarm, kan melet forbehandles ved å bløtlegge melet før koking, og ved å servere matvarer med vitamin C (som bær- eller fruktmos/juice) til grøten.

 

Salt

Spedbarn har en begrenset evne til å utskille overskudd av salt. Derfor bør du være forsiktig med salt og saltet mat til barnet er ett år. Du bør heller ikke venne barn til et kosthold med et høyt saltinnhold.

Lager du barnematen selv, er det en selvfølge å ikke ha salt i maten. Nylaget mat har mye smak i seg selv og er en smaksbombe for spedbarnet. For en voksen kan spedbarnsmaten ha lite smak i forhold til vanlig mat. Dette er det viktig å være klar over når du smaker på spedbarnsmaten.

Når du gir spedbarnet av familiens middag, bør du ta av til barnet før du salter resten av maten.

 

Større porsjoner til frysing

Du kan fryse ned kokt kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing. Prøv alltid først om barnet liker eller tåler maten før du lager en stor porsjon. Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand. Avkjøl og dypfrys den derfor raskt.

 

Redskaper til matlaging

Du kan greie deg med enkle redskaper når du lager spedbarnsmaten. Gaffel, kniv, melsikt og råkostjern er tilstrekkelig. Til å begynne med, når maten skal være moset, er det fint å mose gjennom en sikt. Når barnet etter hvert vil ha grovere konsistens, er det tilstrekkelig å bruke en gaffel. En food processor er nødvendig hvis du skal lage større porsjoner for nedfrysing. En kjøttkvern er fin til å kverne rent kjøtt av for eksempel kalv, lam eller okse.

 

Kontaktperson hos Helsedirektoratet:
Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet, telefon 24 16 34 40.


Du kan lese mer og finne oppskrifter i heftet  Mat for spedbarn (.pdf-fil)

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader
CollegeStation hgh injections