Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Kosthold arrow Oppskrifter - De første smaksprøvene
lørdag 06. januar 2018
Oppskrifter - De første smaksprøvene Utskrift E-post
Skrevet av Martha Klem   
mandag 08. april 2013

Hjemmelaget middagsmat har ofte mer variert smak enn industrifremstilt, og er enkelt å tilberede.


Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn hvis du velger riktige råvarer og tilbereder maten på en skånsom og hygienisk måte. Den har også ofte mer variert smak enn industrifremstilt barnemat, og er enkelt å tilberede.
Her finner du noen oppskrifter for introduksjon av fast føde. Forslag til frukt, grønnsaker, grøt og noen enkle middagsretter.  

  

Avokado

Skrap fruktkjøttet ut av en moden, myk avokado. Mos med gaffel. Tilsett eventuelt morsmelk/morsmelkerstatning for passe konsistens.

 

 

Frukt

Moden frukt, for eksempel banan eller eple, kan skrapes, rives med rivjern eller moses. Eller du kan skrelle et eple eller en pære, dele i biter og koke de i vann til det er mørt. Mos med gaffel eller stavmikser.

Andre smaksprøver på frukt kan være mango og pære, i tillegg ulike bærsorter. Ikke tilsett sukker.

 

Hirsegrøt

2 dl vann
1/2 dl hirseflak
litt morsmelk eller morsmelkerstatning
ev. smakstilsetting; 1/2 ts nypeekstrakt, 1 ss eplemos, moset banan eller annen frukt- eller bærmos

Kok opp vann. Visp hirseflakene i det kokende vannet, og la det småkoke et par minutter.
Avkjøl noe. Spe med morsmelk eller morsmelkerstatning.

 

 

Havregrynsgrøt

½-1 dl lettkokte havregryn
vann

Kok opp havregryn med vann til en litt tykk grøt. Bruk stavmikser for å finmale grøten. Avkjøl litt og spe med morsmelk/morsmelkerstatning til passe konsistens. Ikke strø sukker over grøten.

 

Grøt av andre meltyper

Du kan bruke fint sammalt mel av hvete, havre, bygg eller spesielle mel-/kornblandinger beregnet til barnegrøt. Varier gjerne mellom ulike kornslag.

ca. 2 ss mel
ca. 1 dl vann
litt morsmelk eller morsmelkerstatning

Bland mel og vann, og la blandingen stå til bløtlegging i en time eller mer før koking. Kok forsiktig opp under omrøring, og kok på svak varme i fem til ti minutter. Tilsett ev. mer vann etter behov. Pass på at ikke grøten koker tørr eller svir seg.
Kok grøten tykk, og la en så avkjøles til ca. 40°C. Tilsett morsmelk eller ferdigblandet morsmelkerstatning til passende konsistens.

 

 

Sviskepuré

5-10 svisker
Kokevann

Dekk sviskene med vann og kok opp. La det koke på svak varme til sviskene er møre. Mos med stavmikser. Sviskepureen kan brukes som dessert, smakstilsetning til grøt eller mot hard mage. Kan oppbevares i kjøleskap noen dager.

Når de ulike ingrediensene er prøvd hver for seg, kan man godt blande litt, for eksempel slik de to neste oppskriftene viser.

 

Mos av poteter og/eller grønnsaker

ca. 1,5 dl
ca. 100 g potet/grønnsak
vann til å koke i
ca. 1/2 dl væske til å mose i (kokevann og morsmelk ev. morsmelkerstatning)
ev. 1 ts olje eller myk plantemargarin

Lag mos av poteter/grønnsaker, først enkeltvis, så ev. i kombinasjon. Bruk gjerne grønnsaker som gulrot, blomkål, brokkoli og kålrot, i tillegg til potet.

Kok poteten/grønnsaken i usaltet vann. Deler du opp i biter, kortes koketiden ned. Det er fint å benytte kokevannet til mosen (poteter og rotgrønnsaker må da skrelles før koking). Bruk lite kokevann, slik at mye (eller alt) av kokevannet kan brukes til å mose i maten.
Del poteten/grønnsaken(e) opp og press gjennom en tesil eller liten sikt ved hjelp av en skje, eller bruk hvitløkpresse eller mikser. Spe med kokevann og morsmelk eller morsmelkerstatning til passe konsistens.
Tilsett ev. olje/myk plantemargarin.

 

Avokado- og brokkolimos

Ca. 1 dl

50 g brokkoli
vann til å koke i
50 g moden avokado
ca. 1 ss væske til å mose i (kokevann og morsmelk ev. morsmelkerstatning)
ev. 1 ts olje, flytende margarin eller myk plantemargarin

Kok vasket og renset brokkoli i litt usaltet vann til den er mør. Deler du opp i biter, kortes koketiden ned. Spar litt av kokevannet til å mose i. Del brokkolien i små biter og press gjennom en tesil eller liten sikt ved hjelp av en skje, eller bruk hvitløkpresse eller mikser. Mos avokado med gaffel og bland inn i brokkolien. Spe med væske til passe konsistens. Tilsett ev. olje eller margarin.

Tips: Om du koker større mengder brokkoli, kan du fryse ned det overskytende i egnet fryseemballasje og bruke en annen gang. Avokado misfarges ved lave temperaturer. Derfor egner ikke den ferdige mosen seg til å fryse.

 

 

Søtpotetmos med naturris

Ca. 1,2 dl

2 ss kokt naturris
120 g søtpotet
vann til å koke i
ca. 1 ss væske til å mose i (kokevann og morsmelk ev. morsmelkerstatning)
ev. 1 ts olje, flytende margarin eller myk plantemargarin

Kok en voksenporsjon naturris i usaltet vann til den er helt mør, følg koketiden på pakken. Sett til side 2 ss ferdigkokt ris og spar resten til senere middager.

Kok vasket og skrelt søtpotet i biter i litt usaltet vann til den er skikkelig mør. Deler du opp i små biter, kortes koketiden ned. Spar litt av kokevannet fra søtpoteten til å mose i. Del søtpoteten i små biter og press gjennom en tesil eller liten sikt ved hjelp av en skje, eller bruk hvitløkpresse eller mikser. Følg så samme fremgangsmåte med 2 ss naturris. Bland godt, og spe med væske til passe konsistens. Tilsett ev. olje eller margarin.

Tips: Om du koker større mengder naturris og søtpotet, kan du fryse ned det overskytende i egnet fryseemballasje og bruke en annen gang. Den ferdige mosen kan også fryses ned i porsjonspakninger. Mat som skal fryses ned, må avkjøles raskt, for eksempel i vannbad.

Visste du at? Naturris inneholder mer vitaminer, mineraler og kostfiber enn hvit ris. Derfor er dette er bra valg til de minste.

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord "barn og ernæring" fra andre nyhetskilder:
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader