Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Råd & Tips arrow Hvordan sikre barn fra 9 til 25 kg på best mulig måte i bilen?
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Hvordan sikre barn fra 9 til 25 kg på best mulig måte i bilen? Utskrift E-post
Skrevet av "Helene Harefrøken"   
tirsdag 05. februar 2008
9 mai. 2006 kom det nye regler når det gjelder sikring av barn i bil. Barn helt opp til 135 cm (150 cm) og 36 kilo skal sikres med godkjent sikringsutstyr. De nye forskriftene kan man lese HER.

Når barnet kan sitte selv eller vokser ut av babysetet sitt er det på tide å bytte det ut. I vektskiktet 9-25 kg finner man disse inndelingene av vektklasser:

Gruppe 1: Barneseter fra 9 – 18 kg, bakovervendte og forovervendte.

Gruppe 2: Barneseter, beltestoler og bilputer fra 15 – 25 kg, bakovervendte og forovervendte.

Det finnes i dag mange seter som går over flere av disse vektklassene, man får seter som går fra 9-25 kg. Det anbefales da at man velger et bakovervendt sete, barn bør sitte bakovervendt i bilen så lenge som mulig, selv om det et tillatt å ha barnet fremovervendt fra 9 kg.
 

 Active ImageEn gutt på 4 år og 4 mnd bakovervendt i et Britax Secura sete.
Bilen er en VW Passat stv.


Active ImageHer ser vi et bakovervendt Akta Graco Duologic.
Setet står i baksetet på en VW Polo.

Grunnen til at man anbefaler bakovervendte barneseter er enkel: Hodet på et lite barn utgjør 25 % (1/4 av kroppen) av kroppsvekten, hos en voksen utgjør hode bare ca. 6-7 prosent. Et barns skjelett er ikke modent og nakken er ikke tilstrekkelig utviklet til å holde hodet oppe ved en kollisjon, kroppen er mye svakere enn hos eldre barn og voksne. I en frontkollisjon vil det tunge hodet påføre en veldig belastning på nakken om barnet sitter fremovervendt. Hodet vil også få en veldig sleng bakover når bilen stanser. Er barnet sikret i et bakovervendt barnesete er den skadereduserende effekten på 90-95 % i en frontkollisjon(den alvorligste formen for kollisjon man kan komme ut for) mot 50-60 % i et forovervendt sete.

Video: Kollisjonstest med barn i bil

Når kan barnet sitte fremovervendt?

Barn bør ikke settes fremovervendt før de er minimum fire år gamle og veier over 15 kg. Da bør de sitte i en beltestol med god rygg og sidestøtte.

Problemer med bakovervendte seter.

Kollisjon bakfra?

Trygg Trafikk sier: "Når man ser på ulykker og skader med forsikringsutbetalinger, er det riktig at det skjer flest påkjørsler bakfra. Når det gjelder ulykker med alvorlige personskader er det derimot møteulykker og utforkjøringsulykker det er flest av. "

"Påkjørsler bakfra (der det evt ville vært en fordel å sitte forovervendt) skjer i så lave hastigheter at risikoen for alvorlige skader er relativt liten. Foreløpige tall for 2007 viser 2 % av de omkomne døde i ulykker med kjøretøy i samme kjøreretning, mens 46 % omkom i møteulykker. Det betyr at man bør velge den sikringen som gir best beskyttelse ved frontkollisjoner, selv om det ikke er risiko for det i det daglige."

Ikke plass til bakovervendt sete i bilen?

I butikkene i dag finnes det mange forskjellige bakovervendte seter, selv seter som passer i de minste biler slik som Nissan Micra, VW Polo, Honda Jazz, Peugot 306 osv. Man må ofte prøve seg litt frem for å finne det setet som passer best i sin bil.

Bøyde ben?

Mange foreldre tror at det er farlig eller ubehagelig for barna å sitte med bøyde ben i bilen, dette medfører ikke riktighet. At det kan være ubehagelig for voksne er en ting, men det er viktig å huske på at barn ikke er små voksne.

Overlege ved barneintensiven ved Ullevål sykehus, Tor Einar Calisch sier i et intervju med nettstedet Babyverden:

 Riktig sikring redder liv
"Mange foreldre hevder at barna blir bilsyke eller at det ikke er plass til bena når de sitter bakovervendt. Barn har lite plager av å sitte med litt bøyde ben, og svært få barn blir mer bilsyke bakovervendt. Ved plassproblemer, bruk midtplassen bak eller koble ut kollisjonsputen og bruk passasjersetet foran. Uansett - barnas sikkerhet må komme først, sier overlege Tor Einar Calisch ved barneintensiv avdeling på Ullevål universitetssykehus. "

Det er dessverre vanskeligere å få ordnet en stor rygg - eller nakkeskade enn et brukket ben.

Barnet kan ikke sitte bakovervendt.
Det finnes alltid unntak. Noen har ikke et valg og må av medisinske årsaker plassere barnet fremovervendt.

Uansett hvordan barnet ditt sitter i bilen pass på at sete er riktig montert og sikre alltid barnet i bilen. I følge Statens vegvesen er risikoen for å komme ut for ulykker er 10 ganger så store i by og tettbygdstrøk. som på motorveien.

Om forfatteren:
Denne artikkelen er skrevet av "Helene Harefrøken", en av våre mest engasjerte brukere i diskusjonsforumet når det gjelder temaet sikring av barn i bil. Besøk hennes blogg, Sikring av barn i bil , og lær mer. Her kan du se videoer, lese om kollisjonstester og finne linker til mange andre artikler om temaet. Sørg for å tilegne deg den informasjonen du trenger for å sikre ditt barn best mulig!

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader