Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Kosthold arrow Advarer mot ammepress
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Advarer mot ammepress Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 25. juli 2007

Pupp er best - men ikke for enhver pris!- Alle er enige om at amming er det beste for barnet. Men samtidig har nok dette bikket litt over til å bli et press på mødrene. Det har ikke vært lett å si at man ikke vil amme, sier leder Nina Schmidt i Den Norske Jordmorforening til Aftenposten.

I et innlegg i "Tidsskrift for jordmødre" skriver hun at helsepersonell må respektere mødrenes valg, og understreker at det også må gis korrekt informasjon om flaskemat for dem som velger det.

- Når mor ikke kan amme, kan far og andre i familien delta mer aktivt. Forteller vi kvinner dette, kan det dempe nederlaget de føler ved ikke å kunne amme, sier jordmorlederen.

Undersøkelsen "Amming – en problematisk selvfølge" beskjeftiger seg med hvordan kvinner opplever mislykkete ammeforsøk, og det å måtte gi opp ammingen. Dataanalysen av fem fokusgrupper i Bergen viser at opplevelsen av høy ammemotivasjon, stort ammepress, dårlig samvittighet, nederlagfølelse, sosial stigmatisering og det å måtte forklare seg er temaer mødre som slutter å amme tidlig er opptatt av.

Høy ammemotivasjon og skuffelse over hvor vanskelig de opplevde ammingen, er noe som går igjen i alle gruppene. Kvinner som opplever problematisk amming får mange negative tilbakemeldinger både fra barnet, fra egen kropp og fra nærmiljøet.

Presset kommer fra alle kanter – fra naboer, personalet på kvinneklinikken, helsesøstre, leger, egne mødre og svigermødre. De føler seg bombardert av velmenende oppfordringer, råd og generell hensynsfullhet. Alle er opptatt av deres amming, og om babyen får nok mat.

"Jeg synes det er et stort press utenfra, at du må amme, fordi de (barna) holder seg så mye friskere. Jeg synes ikke det er helt riktig heller. Jeg følte meg ikke som en dårligere mor av den grunn altså, men jeg synes det var litt sårt. Så går jeg på helsestasjonen i gruppe da, og så sitter alle de andre og ammer, og da synes jeg det var veldig sårt å sitte der.", sier Trude 38 år i undersøkelsen.

Les mer:
Sykepleien.no - Om undersøkelsen "Amming – en problematisk selvfølge"
Aftenposten.no - Mange artikler om amming og ammepress

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader