Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Kosthold arrow - Gi barna fast føde fra 6 måneder
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
- Gi barna fast føde fra 6 måneder Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 25. juli 2007

Fast fødeÅ gi barna puré er unaturlig og unødvendig, mener Gill Rapley, ekspert hos Unicef. Dette kan føre til helseproblemer senere i livet, sier hun. - Barna skal kun få morsmelk eller erstatning de seks første månedene, for deretter å gradvis tilvennes fast føde. Dette kan hindre at barna blir kresne siden.

Gill Rapley har jobbet med små barn i 25 år, og sier:  "Jeg har møtt så mange foreldre som har hatt problemer med å få barnet til å gå over fra puré til fast føde."

Fra sine egne erfaringer gjennom disse årene har hun utviklet et eget kostholdsprogram. I følge dette programmet skal barn kun få melk det første halvåret.

Verdens helseorganisasjon mener at amming eller morsmelkserstatning gir all næring babyen trenger de første 6 månedene. Forskning viser at dersom man gir andre former for næring i denne perioden, kan barnet miste evnen til å ta opp næring fra melk, og dette kan være skadelig for barnet.

"Barn kan putte mat i munnen og tygge allerede fra 6 måneder", sier Ripley. Hun mener at man kan forsinke utvilkingen av tyggeevnen dersom man gir barnet puré. Hun sier også at barn som blir matet med puré har liten kontroll over hvor mye de spiser, og dermed risikerer forstoppelse og spiseforstyrrelser, som for eksempel kresenhet senere i livet.

- Grundig forskning viser at det ikke er behov for noe "vindu" mellom melk og fast føde, sier Ripley, og legger til at matindustrien har skylden for at foreldrene er overbevist om at de skal gi barna puréer.

En annen ekspert , Professor David Candy, sier at dette kan være en god ide, men han advarer mot at det er vanskelig å sette en eksakt dato for når barna skal få fast føde. - Spiseevnen utvikles individuelt, og for noen kan puréer hjelpe til i overgangen mellom flytende og fast føde, sier han. - Ikke alle har de motoriske evnene som trengs for å tygge, og vil bare spytte ut maten.

I en artikkel hos Mozon.no om det samme temaet, mener ernæringsfysiolog cand. scient Gunn Helene Arsky at det er vanlig at barnet begynner å gjøre tyggeøvelser ved cirka 7-8 måneders alder. Fast føde før den tid kan lett utgjøre en kvelningsfare, sier hun. - Så litt mosing er viktig fra barnet får fast føde. Dette er som oftest rundt 6 måneders alder, og frem til mer aktiv tygging er å stole på. Rapley snakker mest om industrifremstilt mat. Middager og fruktpureer kan man lage like bra og like sunt hjemme, og man kan tilpasse konsistensen til barnets spiseferdigheter mye bedre enn hva de store produsentene kan.

Nestlé Norden synes uttalelsen til Rapley er interessant.

- Vi er nesten unike i norden fordi vi allerede har begynt å tilpasse produktene til barnets utvikling, der barnematen bli grovere og grovere. Vi har laget et slags system, i samarbeid med ernæringsforskere og til og med logopeder, forteller informasjonssjef i Nestlé Norden, Marie Louise Elmgren, til Mozon.no

Mer informasjon og kilde: BBC News og Mozon.no  

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader