Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Forskning arrow Vanskelig temperament hos barn er forbundet med mindre amming
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Vanskelig temperament hos barn er forbundet med mindre amming Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
tirsdag 20. januar 2009
Sjansen for at spedbarn fullammes frem til seks måneders alder er mindre hos barn med vanskelig enn med roligere temperament
Sjansen for at spedbarn fullammes frem til seks måneders alder er mindre hos barn med vanskelig enn med roligere temperament, viser en studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo basert på data fra MoBa.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at spedbarn fullammes de første seks månedene etter fødselen. Morsmelk anses å være optimal næring for barnet de første seks månedene. Amming kombinert med fast føde anbefales fra seks måneder til 12 måneders alder og eventuelt lenger. Amming er positivt for barnets fysiske helse og tidligere studier antyder at amming også kan være gunstig for barnets psykiske utvikling.

 

Ingen sammenheng mellom temperament og amming ved 12 måneder

- Resultatene fra studien viser at dersom barnet har et vanskeligere temperament ved seks måneders alder er det mindre sannsynlig at det blir fullammet eller overveiende fullammet i den anbefalte perioden på seks måneder. Men dersom en kontrollerer for amming ved seks måneder er det ingen ytterligere sammenheng mellom vanskelig temperament og fortsatt amming ved 12-14 måneders alder, sier doktorgradsstipendiat Susan Niegel ved Folkehelseinstituttet.

Studien fant at mødre som ammer de første seks månedene også har en tendens til å fortsette frem til 12 måneder. Det er imidlertid ingen indikasjon på at amming påvirker temperamentet ytterligere når barnet er over seks måneder, eller omvendt, at vanskelig temperament påvirker morens amming ytterligere etter seks måneders alder.

Susan Niegel er førsteforfatter av artikkelen ”Difficult Temperament, Breastfeeding, and Their Mutual Prospective Effects: The Norwegian Mother and Child Cohort Study” som er publisert i Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. Studien er gjort i samarbeid med doktorgradsstipendiat Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet, professor Margarete Vollrath ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo og professor Knut A. Hagtvedt ved Universitetet i Oslo.

 

Om studien

Denne studien er en del av Den norske mor og barnundersøkelsen og omfatter omlag 30.000 norske mødre og barn. Mødrene rapporterte om temperament hos barnet ved seks og 18 måneders alder. Videre rapporterte de om amming fra fødsel frem til 12-14 måneders alder.

- Målet med studien var å undersøke hvorvidt det er sammenheng mellom barnets temperament og amming ved seks og 12-14 måneders alder. Vi ville også undersøke om amming påvirker utviklingen i temperament hos barnet og/eller om vanskelig temperament har innvirkning på hvor lenge moren ammer. Konklusjonen er at det er en tendens til at vanskelige barn får flaske tidligere, men at dette ikke påvirker barnets temperament videre over lengre tid, sier Niegel.

I det endelige utvalget på ca. 30.000 barn ble 15 prosent av barna fullammet ved seks måneders alder og 36 prosent av barna ble fortsatt ammet frem til 12 måneder.

 

 

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord 'Baby" hos andre nyhetskilder:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader