Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Råd & Tips arrow Sommeren er her!
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Sommeren er her! Utskrift E-post
Skrevet av Giftinformasjonen   
torsdag 10. juli 2008
Sommeren er her!
Nå er det tid for grilling og gode opplevelser, men uhell kan skje. Barn kan i et ubevoktet øyeblikk ta en slurk av tennvæske eller få i seg planter som kan være fristende. Insektene er på plass, huggormen er aktiv og mange får et ublidt møte med maneter i badesesongen. Her får du noen tips om hva du skal gjøre dersom du skulle være uheldig. Ta eventuelt kontakt med Giftinformasjonen - 22 59 13 00 - eller lege for råd, eller ring 113 ved alvorlige symptomer.Maneter:

Forbrenninger med brennmaneter forekommer relativt ofte om sommeren. Brennmanetene som finnes i Norge gir sjelden opphav til alvorlige forbrenninger. Det er flere manetarter i Norge. Den vanlige gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, er å finne langs hele norskekysten.
Her finner du råd om hva du skal gjøre dersom barnet har vært i kontakt med manet.
 

Huggorm:

Vi har én giftig slangeart i Norge, nemlig huggorm. Huggorm trives i skog og mark og lever så langt nord som til Saltfjellet. Huggormgiften er en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter.
Her finner du råd om hva du skla gjøre dersom barnet er bitt av huggorm.
 

Fjesing:

Fjesing (Trachinus draco) er en 30-40 cm lang fisk, grønnlig gylden med brungrønne striper. Den finnes langs norskekysten nord til Trondheims-fjorden, i Europa sør til Middelhavet og Nord-Afrika, sjeldnere i Østersjøen.
Her finner du råd om hva du skal gjøre dersom barnet er stukket av fjesing.
 

Flått:

Flått, også kalt skogbjørn, er en middart som hovedsakelig finnes i kyststrøk med fuktig klima og milde vintre. Flåtten i seg selv er ikke giftig, men den kan være bærer av virus og bakterier som overføres til mennesker og dyr når flåtten suger blod, og disse kan forårske sykdom hos mennesker og dyr.
Her finner du en lenke til Folkehelsa som informerer om hva du skal gjøre dersom barnet har fått flått.
 

Veps & bie:

Veps- og biestikk hører dessverre like mye til sommeren som jordbær og måkeskrik.
Her kan du lese mer om hvordan du skal forholde deg, og hva du kan gjøre, etter et ublidt møte med veps eller bie.
 

Tennvæske:

Tennvæske er et petroleumsdestillat. Å få i seg en slurk av dette produktet kan i verste fall føre til alvorlig lungepåvirkning.
Her finner du råd om hva du skal gjøre dersom barnet har fått i seg tennvæske.
 

Planter:

Det finnes mange ulike planter man kan komme borti om sommeren. En type planter kan gi sterk hudirritasjon og blemmer dersom man får plantesaft på huden, og deretter er ute i sola.
Her kan du lese om denne typen planter som vi kaller for fytofototoksiske planter, blant annet: Bjørnekjeks, Tromsøpalme og Kvann.

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader