Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Andre nyheter arrow Funn av poliovirus hos et barn i Oslo
onsdag 31. august 2016
Funn av poliovirus hos et barn i Oslo Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
torsdag 14. mai 2009

Det er påvist poliovirus hos et barn under 5 år bosatt i Oslo.
Det er påvist poliovirus hos et barn under 5 år bosatt i Oslo. Barnet er friskt, og har ikke hatt noen symptomer på poliomyelitt. Barnet var innlagt i sykehus i uke 19, og viruset ble uventet påvist under en undersøkelse for luftveisinfeksjon. Det er startet rutinemessige undersøkelser i barnets familie og nærmiljø. Folkehelseinstituttet samarbeider med Helsevernetaten i Oslo kommune og den lokale helsetjenesten om dette arbeidet.

Poliomyelitt er en sykdom som skyldes poliovirus, og som hos en andel av smittede gir akutte slappe lammelser. Det gikk poliomyelittepidemier i Norge på 1950-tallet. Norge og det store flertall av verdens land er nå erklært poliofrie. Det føres derfor streng kontroll og overvåking etter retningslinjer fra WHO for å sikre at sykdommen ikke kommer tilbake. Som ledd i dette arbeidet undersøker Folkehelseinstituttet hvert år en rekke prøver for poliovirus. Det var en slik prøve som ble tatt av dette barnet.

Poliomyelitt er bekjempet ved hjelp av vaksinasjon. Det finnes to forskjellige typer vaksiner: OPV (dråper med vaksine laget av svekkede poliovirus) og IPV (inaktivert vaksine som gis i sprøyte). I Norge vaksineres barn med 3 doser IPV. I enkelte utviklingsland gis OPV, som er langt billigere å produsere og distribuere. Det svekkede polioviruset som finnes i OPV kan ikke gi sykdom, men kan skilles ut i den vaksinertes avføring og smitte videre til nærkontakter. Slik smitte er ikke farlig. Virusprøven er sendt  til WHO sitt referanselaboratorium i Finland for blant annet å avgjøre om viruset stammer fra en OPV-vaksinering eller er et ”ekte” poliovirus.

Vaksinedekningen (IPV) i Oslo er for tiden 93%. Dersom miljøundersøkelsen som er i gangsatt avdekker uvaksinerte barn, vil disse bli tilbudt vaksine.

 

 

 
Les også:
Seksjoner:
Søkeord 'Baby" hos andre nyhetskilder:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader