Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Vaksiner arrow Vaksinerte barn godt beskyttet mot alvorlig pneumokokksykdom
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Vaksinerte barn godt beskyttet mot alvorlig pneumokokksykdom Utskrift E-post
Skrevet av Folkehelseinstituttet   
mandag 16. juni 2008
Vaksinerte barn godt beskyttet mot alvorlig pneumokokksykdom
I 2006 ble pneumokokkvaksinen (Prevenar®) innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Etter 2 år er de norske erfaringene med vaksinen oppsummert i en artikkel i tidsskriftet Vaccine. Resultatene viser en sterk nedgang i alvorlig pneumokokksykdom blant små barn.
 

Pneumokokker er en type bakterier som hos enkelte små barn kan gi alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse, blodforgiftning og lungebetennelse. Bakterien kan finnes i nesen hos opptil 80 - 90 % av friske småbarn. De fleste som blir rammet av alvorlig sykdom er nettopp tidligere friske barn, uten kjente disponerende faktorer.
 

Et økende problem

En vesentlig grunn til innføring av pneumokokkvaksinen (Prevenar®) i barnevaksinasjonsprogrammet var en forutgående jevn økning av antall tilfeller av alvorlig pneumokokksykdom blant små barn i Norge. Vaksinen beskytter mot syv serotyper av pneumokokker som står for 70 % av de alvorlige tilfellene av sykdommen.
 

God effekt og ingen vaksinesvikt

– Når vi nå har summert opp erfaringene fra de første 2 årene etter innføring av vaksinen, bekrefter resultatene at vaksinen virker svært godt og etter hensikten, sier overlege ved Folkehelseinstituttet og medforfatter av artikkelen i Vaccine, Marianne R. Bergsaker.

– Blant alle barn under 2 år var det de første 2 årene etter innføringen av vaksinen en nedgang av alvorlig pneumokokksykdom for de typene vaksinen virker mot på over 70% sammenlignet med før vaksinen ble innført, sier hun.

Det viser seg også at ingen barn som har fått minst 2 doser av vaksinen har fått alvorlig pneumokokksykdom.

– Vi har altså så langt ikke sett eksempel på det vi kaller vaksinesvikt hos de barna som har fått 2 eller flere vaksinedoser, sier Bergsaker.
 

Praktisk ordning

I Norge gis pneumokokkvaksinen ved 3, 5 og 12 måneders alder, det vil si et 3-doseprogram. I andre land gis det vanligvis 4 doser av vaksinen.

– De gode erfaringene viser at et tre-doseprogram er tilstrekkelig for å oppnå god beskyttelse hos barna. Et tre-doseprogram er også en praktisk god løsning fordi vaksinen da kan gis samtidig med at barna får andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet. Det gjør det enklere både for foreldre og helsetjenesten.
 

God oppslutning fra starten av

Allerede det første året var det en høy oppslutning om vaksinen. Av barna som ble omfattet av tilbudet i 2006 var det 95 % som fikk minst en dose, 90 % fikk 2 doser og 80 % fikk alle tre doser.

Har det vært knyttet spesielle hendelser eller bivirkninger til vaksinen?

– Vi har ikke sett noen uventede alvorlige reaksjoner eller varige skader som skyldes pneumokokkvaksinen. De vanligste reaksjoner på vaksiner generelt hos barn er ømhet på stikkstedet, lett feber og generell uvelhetsfølelse. Tilbakemeldinger tyder på at pneumokokkvaksinen noe oftere forårsaker umiddelbar smerte ved stikket og høy feber i etterkant enn andre barnevaksiner. Helsestasjonen gir foreldrene informasjon om hvordan de skal håndtere slike relativt vanlige reaksjoner på vaksiner, sier Bergsaker.

I Vaccine-artikkelen påpekes det at man så langt ikke har sett en økning av de andre pneumokokk-serotypene. Hva betyr dette?

– Etter innføringen av vaksinen har vi sett redusert forekomst av de serotypene som vaksinen skal beskytte mot hos barn under 2 år. Hittil har vi ikke sett at andre serotyper har økt og ”overtatt”. Dette er noe vi vil følge med på også i årene framover, sier Bergsaker.

 

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader