Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Nyheter > arrow Sunt kosthold blant seks måneder gamle barn
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Sunt kosthold blant seks måneder gamle barn Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
fredag 16. mai 2008
Ved seks måneders alder er det 80 % av barna som ammes. 
Seks måneder gamle barn har i hovedsak et kosthold i tråd med anbefalingene for spedbarnsernæring. Det viser den landsomfattende undersøkelsen Spedkost. For flere kostvaner har det vært en positiv endring siden forrige tilsvarende undersøkelse i 1998.


Den nye undersøkelsen viser at andelen barn som ammes har holdt seg på et høyt nivå. Ved seks måneders alder er det 80 % av barna som ammes. En noe høyere andel fullammes ved fire til seks måneders alder sammenlignet med undersøkelsen i 1998, men det er fortsatt under halvparten som fullammes ved fire måneders alder. Et av målene i regjeringens Handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen er at 70 % av spedbarna fullammes ved fire måneders alder.

- Det er svært positivt at det fortsatt er så mange av spedbarna som ammes, men det er et godt stykke igjen før målene for fullamming er nådd, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

 

Mer grønt og mindre saft

80 % av barna får frukt-/bærmos mot 54 % i 1998, mens 44 % får potet-/grønnsakmos mot 38 % i 1998. Det er også en høyere andel som får fisk nå enn i 1998.

 Mens det i 1998 var 5 % av barna som fikk saft med sukker, er det nå bare 1 % av barna som får dette.

 - Dette viser gunstige endringer. Det å etablere gode matvaner tidlig i livet er viktig for fremtidig helse, og mer frukt, grønt og fisk og mindre sukkerrike varer allerede fra spedbarnsalder er helt i tråd med anbefalingene, sier Rimestad.

 - Undersøkelsen vil også være et nyttig verktøy for Mattilsynet i arbeidet med å sikre spedbarna trygge produkter, sier seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet.

 

Om undersøkelsen

Undersøkelsen tar for seg kostholdet til landets seks måneder gamle barn. Kostholdet ble undersøkt ved hjelp av et spørreskjema til barnets foreldre/foresatte. 1986 barn ble inkludert i analysene. Dette tilsvarer en svarprosent på 67. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 1998.

 Formålet med undersøkelsen var å øke kunnskapen om kostholdet til spedbarn i Norge for å få et bedre grunnlag for å gi råd om kosthold og forebygge kostholdsrelaterte helseproblemer i denne aldersgruppa.

 Undersøkelsen ble gjennomført av Universitetet i Oslo, på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet. Undersøkelsen inngår som en del av systemet for kartlegging av kostholdet i den norske befolkningen. Dette er ett av tiltaksområdene i Handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) som ble lagt fram av regjeringen i januar 2007.

 

 

 Last ned den fullstendige rapporten Spedkost 6 måneder

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader