Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Andre nyheter arrow EU vil forby fargestoffer i barnemat
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
EU vil forby fargestoffer i barnemat Utskrift E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 25. juli 2007

Europa-Parlamentet arbeider med innstramminger når det gjelder bruk av tilsetningsstoffer og enzymer i matvarer. Muligens kan søtstoffer og farvestoffer i mat til spedbarn bli forbudt allerede i 2007.

Dette sier EU-parlamentariker Niels Busk, som var med og stemte for dette ved førstebehandlingen i parlamentet.
- Dette er et tigersprang i riktig retning for barnefamilien. Det har vært snakk om dette i mange år, men at det er flertall i parlamentet for å forby dette er helt nytt, sier han til Berlingske Tidende i Danmark.

Han mener det kan la seg gjøre å få et forbud på plass allerede i 2007, men tror kanskje det er mer realistisk at det blir i 2008, fordi man først skal ha saken gjennom en andre- og tredjebehandling i parlamentet.

Da den nye barnematforskriften i Norge kom i 2002, ble det forutsatt at overvåkingen og kontrollen av barnemat ble intensivert.

Derfor har Mattilsynet nettopp undersøkt innholdet av sukkerarter, vitamin A, vitamin D, kalsium og jern i en del barnegrøter og morsmelkerstatninger. Resultatene viser at innholdet er i samsvar med regelverket, og at det i de fleste tilfeller er "rimelig godt samsvar mellom deklarerte og analyserte verdier".

Mattilsynet har også sett på utvikling av barnemat over tid. - Vi ser i at produsentene av barnegrøter har valgt å fjerne tilsettingen av sukker. Dette er meget positivt, da nasjonale kostholdsundersøkelser blant barn og unge på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet viser at ett av de viktigste helserelaterte problemene ved kostholdet til barn og unge er et høyt inntak av sukker. Det er sannsynlig at et høyt sukkerinntak øker risikoen for overvekt, skriver mattilsynet på sine nettsider.

Innholdet i barnematen var i samsvar med regelverket, i følge Mattilsynet. Men nå er det altså snakk om at vi kan få et strengere regelverk, i og med at Norge er forpliktet til å følge EUs direktiver.

Kilde: Berlingske.dk og Mattilsynet 

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord 'Baby" hos andre nyhetskilder:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader