Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Kosthold arrow Å introdusere annen drikke enn melk
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Å introdusere annen drikke enn melk Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
onsdag 24. oktober 2007
Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp.

Barn trenger forholdsvis mer væske enn voksne. De bør derfor ofte få noe å drikke. Vær nøye med hva slags drikke du gir barnet. Husk at tørste barn trenger væske, ikke ekstra næring. Vann er derfor det beste alternativet ved tørste.

Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp. Bruk gjerne en tutekopp eller en kopp med god drikkekant til å begynne med. Hvis barnet ikke kan drikke av kopp, kan du bruke tåteflaske. Unngå saft, juice eller nektar på tåteflaske, fordi det kan være uheldig for tennene.

De som får mye morsmelk, blir gjerne ikke så tørste fordi de får dekket sitt væskebehov gjennom morsmelken.

 

Vann

Vann er den beste tørstedrikken utover den melken som barnet får.

 

Hjemmelagde frukt- og bærsafter

En enkel måte å lage rå frukt- eller bærsaft på er å finraspe/finmose frukt eller bær på råkostjern eller med sitruspresse, og tilsette vann. Det gjør ingenting om det er litt tykt fruktkjøtt i bunnen av koppen. Ikke tilsett sukker, eller bruk bare litt.

Solbær inneholder blant annet mye C-vitaminer. Eple og pære har en mild smak og er lett å raspe på råkostjern. Dypfryste, usukrede jordbær, blåbær og bringebær kan tines, moses gjennom en sikt og blandes med vann.

 

Juice

Juice laget av appelsin, eple, drue, mango, ananas eller andre frukter finnes på markedet, i tillegg til grønnsakssafter. Disse kan være gode alternativer til de hjemmelagde saftene. Juice bør gis fremfor søt saft, men kan være sterkt for små mager og bør derfor blandes ut med like deler vann. Juice inneholder mye syre som kan tære på tennene. Gi det derfor ikke i tåteflaske, men av kopp, og gi det til måltidene.

 

Sukkerholdige leskedrikker: Nektar, saft og sirup, barnesaft på glass

Nektar er ikke det samme som juice. Nektar, barnesaft og saft som appelsin-, blåbær-, husholdningssaft og solbærsirup er tilsatt mye sukker. Bruk heller juice, og begrens bruken av drikke med sukker. Velg ev. saft med lavt sukkerinnhold. Se på varedeklarasjonen hvor mye sukker det er pr. mengde saft.

 

Brus

Brus inneholder mye sukker. Både lettbrus og brus med sukker inneholder syre som tærer på tennene. Brus og mineralvann er tilsatt kullsyre som kan skape luftproblemer for små barn. Unngå brus og lettbrus til spedbarn.

 

 
Diskuter:
Les også:
Søkeord "barn og ernæring" fra andre nyhetskilder:
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader