Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Kosthold arrow Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager
fredag 20. mars 2015
Innhold:
Forside
 Nyheter:
Forskning
Andre nyheter
 Artikler:
Kosthold
Rettigheter
Råd & Tips
Vaksiner
Diverse artikler
 Annet:
Søk
Kontakt oss
Nytt fra Møteplassen:
Siste blogginnlegg:
Siste fra SnartMamma
Siste fra SnartGravid
Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager Utskrift E-post
Skrevet av Helsedirektoratet   
tirsdag 23. oktober 2007
Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager

La barnet få tilbud om minst fire hovedmåltider i løpet av dagen. Det er bra om tre av måltidene har brød, grøt eller kornblandinger som basis. Hvis barnet er sultent mellom måltidene, kan du gjerne gi frukt og grønnsaker. Dette gir nyttige næringsstoffer samtidig som appetitten ikke blir ødelagt før neste måltid.

Det er bra å venne barnet til å spise grovt brød, fordi dette inneholder mer kostfiber, jern og B-vitaminer enn lyst og mellomgrovt brød. Knekkebrød og kornblandinger er et godt alternativ til brød. Grøt kokt på müsli kan også være en god avveksling fra brødskiven.

Valg av pålegg er fortsatt viktig. Leverpostei, jernberiket brunost og prim, kaviar, kokt skinke, hvit ost og smøreoster er eksempler på bra pålegg. Noe av pålegget kan gjerne være magre typer, f.eks. halvfet hvit ost. Varier med forskjellig pålegg. Bruk gjerne litt myk plantemargarin på brødskiven.

Ukens middager bør by på variasjon i kostholdet, både når det gjelder ingredienser og tilberedningsmetoder. Barnet kan nå lettere tygge stekt mat. Stek fisk og kjøtt i olje eller myk plantemargarin, fremfor i hard margarin eller meierismør som inneholder mye mettet fett. Ovnsbakt kjøtt, fisk og poteter er et godt alternativ til pannesteking.
 

Råd for sammensetning av middagsmåltidet:

  • 1/3 av tallerkenen fylles med proteinrik mat som kjøtt eller fisk, eller en blanding av for eksempel bønner og mais
  • 1/3 med rå/kokte grønnsaker og
  • 1/3 med stivelsesrik mat som poteter, pasta eller ris

Det anbefales også at barn får fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag (inkludert poteter, bær og juice). Det er selvfølgelig ikke snakk om fem voksne porsjoner frukt og grønnsaker. En barneporsjon kan i denne sammenhengen være et halvt eple, en halv banan, en tredels gulrot, en mandarin eller en neve druer.

Av alle typer drikke er vann den beste tørstedrikk mellom måltidene og til middag. Til brødmåltidene kan du gi melk og variere med juice. Begrens bruken av brus, saft og nektar. Disse produktene inneholder mye sukker, men lite av eller ingen andre næringsstoffer. Kunstig søtet brus og saft bør ikke brukes til små barn.

 

Melketyper

Hvis mor og barn trives med ammingen, er morsmelken fortsatt verdifull for barnet. Fra ett års alder anbefales lett-, ekstra lett- eller skummet melk hvis barnet har normal vekstutvikling.

Melk og melkeprodukter er i norsk kosthold en viktig kilde til energi, protein, kalsium og andre næringsstoffer. De magre melketypene anbefales fremfor helmelk for å redusere inntaket av mettet fett og for tidlig å innarbeide sunne matvaner.

Mengden kumelk og kumelksprodukter bør begrenses til små barn (til maksimalt ca. 5-6 dl pr. dag, inkludert yoghurt), for at ikke melk skal fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten. Husk at fruktvariantene av yoghurt ofte kan inneholde en god del sukker.

 

Vitamintilskudd

Også barn over ett år anbefales tran, eventuelt vitamin D-dråper. En stor teskje (5 ml) tran daglig gir de anbefalte 10 mikrogram vitamin D opp til tre års alder.

I tillegg til D-vitamin inneholder tran A-vitamin og omega-3-fettsyrer. For de fleste friske småbarn er et sunt og variert kosthold tilstrekkelig, og det er ikke behov for tilskudd av andre vitaminer eller mineraler enn vitamin D. Det anbefales å bruke bare ett vitamin D-tilskudd daglig. Bruker man både tran og andre tilskudd, er faren tilstede for å komme opp i for store doser. Derfor er det viktig å følge doseringen som er gitt på emballasjen.

Barn som får vitamin D-tilskudd, kan trygt bruke ekstra lett lettmelk tilsatt vitamin D. Barn som ikke får vitamin D-tilskudd, bør få melk tilsatt vitamin D (ekstra lett lettmelk) fra ett års alder.

 

Og godteri spiser vi bare til fest

Sukker inneholder kun energi og ingen andre næringsstoffer, og gir såkalte tomme kalorier.

Sukker er også uheldig i forhold til barnets tannhelse. Derfor anbefales det at barn begrenser inntaket av sukker. For små barn med små mager blir det ekstra viktig å gi mat som inneholder mye næringsstoffer. Begrens bruken av saft, brus, nektar, søte kjeks, kaker og godteri mellom måltidene og til hverdags.

 

 

 
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader